Șeful spiritual al budismului tibetan este cunoscut nivel mondial pentru cele mai însemnate învățături spirituale și pentru o serie de legi și norme distribuite în întreaga lume. Este cel care pune bazele unui regim nou în Tibet și stabilește o orânduire extraordinară în plan politic și strategic. Își petrece copilăria printre călugări și dascăli și este îndrumat în ale științei și istoriei, iar, mai târziu, devine un maestru al spiritualității. Călătorește în mai multe ținuturi îndepărtate și culege de peste tot inspirație și legi de bună guvernare. Târziu, in anii maturității, este înclinat spre religie și alte dogme spirituale și pune accent deosebit pe pacificarea zonei. Redactează câteva manuscrise și reușește să atragă adepți din toate colțurile lumii.
Mare parte din lucrările pe care el semnează și care ajung, zeci de ani mai târziu, în traduceri diverse în întreaga lume, își expune ideile despre suflet și minte. Ideile sale filosofice vin de-a lungul timpului sub forma mai multor manuscrise și sunt atent momente in universitățile de prestigiu din întreaga lume. Dalai Lama, acest personaj enigmatic, care aproape a atins legenda odată cu trecerea vremii, avea să fie apreciat și urât în egală măsură. Deși îndeamnă totdeauna la unitate, la prietenie și la iubire față de aproape, nu întotdeauna va fi perceput astfel. Totuși, reușește să atingă un public extrem de numeros, iar legenda se întrepătrunde magistral cu realitatea tibetană in manuscrisele apărute.
„Emoțiile distructive” este o scriere legendară, cumva axată pe toate trăirile cu care ne confruntăm de-a lungul vieții. Dalai Lama ne vorbește despre iertare, despre credință și despre cum trebuie să privim numai părțile pozitive ale vieții, despre cum să ne raportăm la oameni și despre cum sa învățăm să trăim fără aceștia. In goană noastră nebună, ne lovim de fel și fel de obstacole, suntem părtași la tot soiul de evenimente, unele mai plăcute, altele mai puțin plăcute și ducem cu noi regrete, sentimente contradictorii și frustrări. Toate acestea ne macină pe dinăuntru și ne transformă în umbre ale celor care am fost cândva. Aici, în pledoaria aceasta pentru viața și îmbrățișarea acesteia fie așa cum vine, Dalai Lama aduce câteva metafore extraordinare și cugeta asupra unor chestiuni ce au preocupat lumea incas de la facerea ei. Un manual divers, plin de candoare despre om și creația acestuia cu lumea în tot ansamblul ei, o lucrare magistrală despre liniște, iubire și iertare, singurele arme împotriva emoțiilor distructive.
Relația omului cu cei din jur este întotdeauna alterată de energiile negative din jur, iar Dalai Lama descrie cu o precizie de chirurg ce îl macină pe omul înfățișat în lucrările sale.
Lucrarea prezentă ajunge pe piață și se vinde într-un număr record de copii, ba chiar este tradusă în peste 30 de limbi de circulație mondială. Astăzi, lucrarea poate fi găsită pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Curtea Veche (2005), Curtea Veche (2013).