Despre Dalai Lama
Lhamo Dhondup este numele pe care l-a primit la naştere cel ce este autoritatea supremă în Tibet. El este al paisprezecelea Dalai Lama - această denumire, care înseamnă maestru a cărui înţelepciune este mare cât oceanul, este purtată de o persoană ce este considerată a fi reîncarnarea unei zeităţi budiste ce reprezintă compasiunea, zeitate ce renunţă la Nirvana şi se reîncarnează succesiv pe pământ pentru a aduce pacea şi progresul spiritual. Acest al paisprezecelea Dalai Lama s-a născut pe 6 iulie 1935 în Takster, China, într-o familie de ţărani, al cincilea din şaisprezece copii, şapte dintre ei murind la o vârstă fragedă. După mai multe luni în care lideri religioşi au căutat un succesor al lui Dalai Lama al 13-lea, care se numea Thubten Gyatso, călăuziţi de anumite elemente pe care le-au interpretat ca semne spirituale, au ajuns la micul Lhamo, care avea doi ani. L-au proclamat al 14-lea Dalai Lama şi i-au pus numele Tenzin Gyatso.
Dalai Lama şi-a început educaţia religioasă la 6 ani şi a făcut cursuri de logică, artă şi cultură tibetană, sanscrită, medicină şi filosofie budistă. La 11 ani l-a cunoscut pe Heinrich Harrer, un alpinist austriac, care i-a devenit unul dintre profesori, învăţându-l despre lume. Cei doi au rămas apropiati până la moartea lui Harrer, în 2006. La 15 ani, în 1950, Dalai Lama a fost numit liderul politic al tibetanilor, însă, în octombrie al aceluiaşi an, China a invadat Tibetul. În 1954 Dalai Lama a încercat să ducă tratative cu Mao Zedong şi alţi conducători chinezi, însă situaţia a rămas neschimbată, iar în 1959 tibetanii s-au răsculat şi, mii de locuitori împreună cu Dalai Lama au plecat în nordul Indiei, în Dharamshala, unde şi-au stabilit guvernul. De atunci, liderul spiritual a încercat în mai multe rânduri şi la mai multe foruri internaţionale să reglementeze situaţia tibetanilor.
Este un foarte bun vorbitor în public, carismatic, purtând întotdeauna în cuvintele sale mesaje legate de pace şi bunăvoinţă. Spre deosebire de predecesorii săi, Dalai Lama al 14-lea a avut întâlniri cu mulţi lideri de state din întreaga lume şi a vizitat multe ţări. A scris multe cărţi şi a ţinut nenumărate conferinţe şi seminarii în universităţi sau instituţii de pe tot globul. În 1989 i-a fost înmânat Premiul Nobel pentru Pace.