Arta de a reusi in viata


Dale Carnegie - Arta de a reusi in viata
Născut într-o familie modestă la sfârșitul anului 1888, Dale Carnegie are să devină unul dintre cei mai apreciați life-coach din lume. Când era în școală, Dale era foarte timid dar a învățat că își poate face prieteni prin câștigarea respectului față de ei. Așa a luat naștere pasiunea sa pentru a vorbi în public, iar în liceu a început să frecventeze Chautauqua, o mișcare nouă la acea vreme ce avea ca scop divertismentul, unde a reușit să devină un orator apreciat de toți din jur.
În 1936, la vârsta de 48 de ani, scrie prima sa carte ”Cum să câștigi prieteni și să influențezi oamenii”, carte inspirată din propria experiență, care devine rapid un bestseller. Cu peste 5 milioane de copii vândute, autorul se decide să continue seria și are să fie cunoscut pe toate continentele pentru sfaturile prețioase despre cum să ai o viață armonioasă.
Cartea ”Arta de a reuși în viață” a fost publicată pentru prima dată în limba engleză la editura Galahad Books în anul 2001. Edițiile pe care le poți găsi în limba română chiar și pe site-ul nostru sunt: editura Socec, 1935; editura Express, 1991 și editura Garamond în anii 1992 și 1999.
Principiul pe care se bazează cartea este unul simplu: ai grijă cum te comporți cu oamenii pe care îi întâlnești și la modul în care te comporți cu ei. În primul rând, autorul aduce în prim plan ceva ce 90% din oameni folosesc pentru a repara ceva: critica. Ceea ce nu știm însă este cât de periculoasă este aceasta. Ea face persoana să se justifice și să se îndoiască de fapta făcută, chiar dacă aceasta a fost împlinită cu succes. Oamenii rețin mai repede și păstrează cunoștințele pentru mai mult timp atunci când sunt recompensați pentru un comportament bun și nu sunt pedepsiți pentru un comportament rău.
Carnegie spun că singura modalitate prin care poți determina pe cineva să facă ceea ce îți dorești tu, este să recompensezi persoana respectivă cu ceea ce își dorește ea. Întrebarea este: ce își doresc oamenii? Mâncare, bani, sex, somn și călătorii. Nu le poți oferi aceste lucruri dar îi poți încuraja prin apreciere și bunătate iar această rețetă cu siguranță nu va da greș.
În al doilea rând, Carnegie ne îndeamnă ca atunci când avem tendința de a judeca pe cineva, să încercăm sa îl înțelegem pentru că doar asta poate genera simpatie și toleranță în aria noastră. Descoperiți-i calitățile, admirați-i punctele forte, dar atenție să nu deveniți măgulitori, lăudați-l pentru motive corecte și concrete. Este foarte bine să faci omul din fața ta să se simtă important din motive reale pentru că așa se va instala destinderea și emoțiile vor dispărea.
Fii empatic! Arată că a greși este normal și recunoaște-ți greșelile pentru că doar așa vei reuși să ai parte de succes. Nimănui nu îi place să primească ordine directe dar tu poți face din asta o întreagă artă făcându-i să își dorească ceea ce îți dorești tu. Dacă vrei să descoperi secretele lui Carnegie, poți comanda cartea chiar acum!


sus