Americanul care a încercat să construiască o lume mai bună, Dale Carnegie s-a născut pe 24 noiembrie 1888 în Missouri. Încă din adolescență a adorat să vorbească în public însă asta i-a adus un profit stabil abia 20 de ani mai târziu.
Acesta muncea tot ce găsea, vânzător de săpunuri, poștaș și negustor de brânză, iar când a reușit să strângă 500 de dolari s-a dus imediat să se înscrie ca lector la Chautauqua unde a câștigat un public larg. În 1916, la 28 de ani, publică ”Arta vorbitului în public” care din păcate nu a fost atât de apreciată pe cât ar fi crezut. Nu se lasă bătut iar după încă 3 cărți ce nu au impresionat lumea americană, în 1932 iese pe piață ”Necunoscutul Lincoln” care are să se vândă în milioane de exemplare pe glob.
Dale Carnegie moare din cauza bolii Hodgkins pe 1 noiembrie 1955 și lasă în urma sa o serie spectaculoasă de cărți menite să schimbe viețile celor mai slabi de înger.
Cartea „Lasă grijile, începe să trăiești” a fost publicată în 1948 de editura Richard Clay în Marea Britanie. În țara noastră, cartea a fost publicată de editura Curtea Veche în două ediții, cea din 2000 și cea din 2008.
În cele 300 de pagini, autorul are să ne învețe despre cât de importanți ar trebui să fim noi pentru propria persoană. Trăim într-un secol în care grijile și stresul ne consumă constant așa că această carte, scrisă acum aproape 100 de ani, ne va ajuta să trecem cu brio peste toate obstacolele. Avem parte de un început promițător care vine la pachet cu întrebarea ”Câți dintre oameni reușesc să scape de griji eliminându-le?”. Grijile sunt naturale, însă când ajung la un anumit nivel pot provoca până la boli cronice care ne atacă treptat. În teorie cu toți suntem de acord că atunci când suntem îngrijorați de un lucru anume, încercăm să ne ocupăm mintea cu altceva, însă în practică, gândul acela există.
În cele 8 capitole vom învăța pas cu pas cum să trăim mai sănătos din punct de vedere mental, așa că haideți să vedem pe scurt despre ce este vorba în primele trei care ne introduc în această lume.
Primul capitol, ”Fapte fundamentale pe care ar trebui să le cunoașteți despre îngrijorare” ne arată cum gândurile care doar par înfricoșătoare, pot deveni amenințătoare pentru noi. Așadar, în loc să ne petrecem timpul gândindu-ne la răzbunare, mai bine ne concertăm pe lucruri fericite și plie de speranță. Îngrijorarea cu privire a trecut sau viitor este inutilă, așa că concentrează-te pe momentul prezent!
Al doilea capitol ”Tehnici de bază în analiza îngrijorării” prezintă trei pași pentru a ne regăsi liniștea: Înfruntă realitatea, Analizează realitatea și Decizia. Atenție, toți acești pași trebuie făcuți dintr-o perspectivă obiectivă!
Al treilea capitol ”Cum să rupi obiceiul grijii înainte să te rupă” oferă cititorului o serie de sfaturi practice care pot întrerupe ciclul de îngrijorare. De exemplu, mențineți-vă mintea ocupată constant pentru a nu avea timp să vă gândiți la lucruri a căror șansă de a se întâmpla este de 5%.