Despre Dan Brown
Putini sunt cei care nu au auzit de cartile lui Dan Brown: Codul lui Da Vinci, Ingeri si demoni, Simbolul pierdut sau celelalte. Nascut in 22 iunie 1964, cel mai mare dintre cei trei copii ai cuplului Constance si Richard Brown si-a facut studiile liceale la Philips Exeter Academy, apoi a urmat cursurile Colegiului Amherst, unde s-a specializat in limba engleza si spaniola. Din 1993 a inceput sa predea engleza la Philip Exeter si spaniola la scoala Lincoln Akerman. La Philip Exeter predase si tatal sau matematica. Mama sa canta la orga bisericii, fiind muziciana profesionista. Mediul copilariei a fost unul bisericesc, al cultului episcopal, iar Dan Brown, fratele si sora sa au crescut mai mult in scoala, aceasta fiind un pension unde profesorii traiau in campus. El canta in corul bisericii, participa la Scoala de Duminica, mergea vara in taberele organizate de biserica.
A avut, dupa terminarea scolii, la inceputul anilor 90, o cariera muzicala, scotand o caseta audio cu cantecele pentru copii, un CD muzical, si infiintandu-si o casa de discuri, Dalliance. Preda la Beverly Hills Preparatory School odata cu mutarea la Hollywood in 1991, visand sa devina compozitor, pianist si cantaret. La Los Angeles o cunoaste pe Blythe Newlon, directorul Academiei pentru Dezvoltarea Artistilor, cu care se va casatori in 1997. Impreuna cu aceasta a scris doua carti de umor, 187 Men to Avoid si The Bald Books. Sotia a fost foarte implicata de la inceput in promovare si sustinere si exista surse ce o identifica drept co-autoare si la alte carti ale lui Dan Brown.
Codul lui Da Vinci a avut un succes fulminant, celelalte trei romane ce aparusera inaintea acestuia bucurandu-se de putina apreciere. Odata cu nivelul ridicat de popularitate al Codului lui Da Vinci, si celelalte carti au ajuns sa fie cunoscute. Filmul facut dupa acest roman, avandu-l in rolul principal pe Tom Hanks, desi a primit recenzii nesatisfacatoare, a fost folosit in deschiderea Festivalului de la Cannes in 2006 si a adus castiguri de 75 milioane de dolari. Ingeri si demoni a fost, de asemenea, ecranizat in 2009, iar Simbolul pierdut in 2012.
Voci critice afirma, totusi, ca scrierile lui Dan Brown nu ar fi deloc recomandate celor care gandesc ceva mai mult. Spre exemplu, o recenzie publicata in The Washington Post se refera la cartea Origini ca fiind un thriller atat de idiot incat puteti sa simtiti cum va cad punctele IQ precum matreata. Ceea ce inseamna ca succesele reflectate in vanzari pot sa nu fie un indiciu al valorii intrinseci a scrierii. In orice caz, cartile lui Dan Brown au fost traduse in peste 50 de limbi si popularizate la nivel mondial.