„Codul lui da Vinci” de Dan Brown este unul din cele mai cunoscute și apreciate romane ale literaturii contemporane. A apărut în 2003 la editura Doubleday Fiction și a devenit rapid un bestseller internațional, fiind depășit în anul respectiv doar de „Harry Potter și Ordinul Phoenix” în ceea ce privește vânzările. Romanul este a doua parte dintr-o trilogie ce îl are ca personaj principal pe Robert Langdon, urmând volumului „Îngeri și demoni”, apărut în anul 2000. În România, „Codul lui da Vinci” a fost publicat în 2004 la editura Rao, și continuă să fie republicat. Atât ediția din 2004, cât și ediții mai noi sau ediții speciale, se găsesc spre vânzare la Anticariatul Printre Cărți.
Cu peste 40 de milione de copii vândute în primii trei ani, Dan Brown s-a impus în lumea literară cu un subiect aparte și cu o intrigă excelent construită. Thriller-ul și teoria conspirației se îmbină perfect, iar cititorul este captivat de misterul pe care profesorul de simbolică, Robert Langdon, și criptografa, Sophie Neveu, trebuie să îl rezolve. Aflat la Paris pentru o conferință, Robert este căutat de poliție pentru a rezolva cazul morții lui Jacques Sauniere, custodele Muzeului Luvru, pentru că la locul faptei se găsesc câteva mesaje criptate, iar expertiza profesorului poate ajuta la rezolvarea cazului. Totuși, din cauza unui mesaj prost înțeles, căpitanul Bezu Fache crede inițial că însuși Robert este criminalul. Este însă salvat de criptografa Sophie, care realizează că Robert este nevinovat. Sophie se hotărăște să îl ajute pe Robert să deslușească misterul și îi mărturisește acestuia că este nepoata lui Sauniere. În încercarea lor de a afla adevăratul criminal, însă, descoperă secrete mult mai importante, secrete ascunse de Biserică de secole. Astfel, după ce reușesc să scape cu criptexul găsit la bancă, cei doi merg în vizită la Leigh Teabing pentru a găsi o cale de a-l descifra. Criptexul îi conduce spre mormântul lui Isaac Newton, dar acolo Robert și Sophie află că Silas, ucigașul lui Sauniere, lucrează pentru Teabing și că acesta dorește să folosească Sfântul Graal, în opinia lui Teabing, o serie de documente care atestă că Iisus Hristos și Maria Magdalena au avut copii, pentru a distruge Vaticanul. Teabing este arestat. Misterul continuă, însă, și Robert și Sophie își continuă călătoria. Finalul este neprevăzut, iar rolul lui Sophie și al fratelui ei, crezut mort, este unul mult mai mare decât pare la început.
„Codul lui da Vinci” a primit multe laude, dar și multe critici. În mod deosebit, Biserica Catolică și alte comunități creștine au criticat conținut cărți și unii au considerat cartea o adevărată blasfemie. Totuși, în toate interviurile pe care le-a acordat, autorul american a spus întotdeauna că faptele descrise în cartea sa sunt reale. Nu trebuie să uităm, însă, că este o carte de ficțiune și ceea ce trebuie apreciat cu adevărat este măiestria lui Dan Brown de a crea suspans și de a captiva cititorul. Romanul „Codul lui da Vinci” a fost ecranizat într-un film de succes produs de Columbia Pictures în 2006, și regizat de Ron Howard, avându-i în rolurile principale pe Tom Hanks, Audrey Tautou și sir Ian McKellen.