Romanul “Fortăreața digitală”, “Digital Fortress”, în limba engleză, de Dan Brown, a apărut în anul 1998, la editura St. Martin's Press, din New York, fiind primul roman scris de celebrul autor american, un roman în care, acesta nu pătrunsese încă pe teritoriul mult mai complex al semnelor din religie, ori francmasonerie, aici fiind vorba despre un amalgam de semne desprinse din istorie și tehnologie, o anume tehnologie bazată pe dezmembrarea din temelii a serviciilor secrete americane, având parte aici de o cursă contracronometru cu un inamic invizibil care pătrunde în interiorul organizației și amenință cu demascarea.
Romanul apare în România în anul 2004, la editura Rao, iar alte ediții ale operei apar în anii 2006 și 2009, în format cartonat și broșat.
Dan Brown s-a născut la data de 22 iunie 1964, în orașul Exeter, din statul New Hampshire, Statele Unite, fiind un scriitor contemporan de romane de aventuri, amator de criptografie, dar și de muzică, având pe lângă cariera de scriitor și una de compozitor.
Copilăria lui Dan este marcată de atracția acestuia către matematică, tatăl lui fiind profesor în studierea științelor exacte, iar mama sa o importantă compozitoare.
Din anul 1982, după ce termină studiile gimnaziale, urmează cursurile “Colegiului Amherst”, iar în anul 1986, acesta termină studiile fiind specializat în limba engleză și spaniolă.
Din anul 1996, începe să se ocupe de cariera scriitoricească, primul lui roman fiind lansat în anul 1998, sub numele de “Fortăreața digitală”, un prim pas spre viitoarea carieră de scriitor cu puternice valențe simbolistice și misterioase.
Printre cele mai importante opere ale autorului, putem aminti de “Conspirația”, 2001, “Codul lui Da Vinci”, 2003, “Simbolul pierdut”, 2009 sau “Origini”, 2017.
Romanul “Fortăreața digitală” de Dan Brown reprezintă o carte care se plasează în universul informațional, vorbind aici de tehnologia informațională care face parte din universul fiecăruia dintre noi, numai că, autorul duce tot acest univers într-o altă fază, una critică, datorită faptului că serviciile americane, denumite “National Security Agency” (NSA), cei care dispun de cea mai importantă armă în ceea ce privește decriptarea codurilor, sunt acum în imposibilitatea de a mai reuși deslușirea vreunui cod, datorită implementării unei “fortărețe digitale”.
Acest concept reprezintă un virus prin care tot acest organism care ajută la prevenirea tuturor actelor de terosism și de siguranță la nivel mondial, este adus în preajma colapsului, aparatele acestora fiind acum doar simple obiecte de decor, fără a mai putea descifra ceva din mesajele criptate.
Pentru a preveni tot acest haos care se prefigurează, agenția ajunge să o cheme de urgență pe matematiciana Susan Fletcher, pentru a se ocupa de descifrarea unui cod foarte greu de decriptat, aceasta fiind alături de logodnicul, David Becker, în încercarea de a opri virusul și de a readuce informațiile și aparatele de decriptat pe făgașul lor normal.
Susan ajunge să treacă printr-o adevărată cursă cu timpul, fiind silită să intre în mai multe rețele perfide și conspirații, în încercarea de a opri un dezastru în ceea ce privește scurgerea de informații, la nivel mondial.
Cel care reușește să spargă toate codurile atent create de cei de la NSA, este Ensei Tankado, un fost angajat al NSA și un tip care lasă cu mâinile legate o întreagă organizație, iar Susan Fletcher, împreună cu logodnicul ei și o armată de la NSA, sunt pe urmele atacatorilor informatici, într-o încercare de găsire a cheilor de acces către capodopera creată de acești hackeri.
Pentru că aceste două chei sunt unele dintre cele mai de preț căi de acces pentru oprirea scurgerii de informații secrete, personajele ajung să treacă prin mai multe opreliști, în drumul lor de eradicare a virusului care pune stăpânire pe cele mai importante Servicii Secrete de pe glob, având parte de un amalgam de detalii puse cap la cap, pentru a duce la bun sfârșit un coșmar denumit “Fortăreața digitală”.