Dan Lungu, acest Caragiale contemporan datorită tipologiilor numeroase pe care le prezintă în fiecare volum, a fost poet, scriitor și politician. S-a născut pe 16 septembrie 1969 la Botoșani însă când a intrat la liceu s-a mutat la Iași unde a și urmat facultatea de filosofie. A obținut și un doctorat în domeniu apoi a continuat studiile la Sorbona unde s-a făcut recunoscut datorită izvorului de cunoștințe de care a dat dovadă. Se întoarce în România și devine profesor iar la vârsta de 27 de ani decide să publice primul volum "Muchii" ce a impresionat chiar și ce mai duri critici. Nu e de mirare că această carieră încă se continuă și în ziua de azi și încă reușește să uimească cu volume precum "Fetița care se juca de-a Dumnezeu" sau "Tovarășe de drum".
Volumul de proză "Băieți de gașcă" a fost publicat pentru prima dată de editura Polirom în 2005, ediție ce o puteți găsi pe site-ul nostru alături de cea din 2013 a aceleiași edituri. A fost tradus în limba germană și greacă iar povestea "Nevasta de la ora 7" a fost publicată în antologia Best European Fiction în anul 2013.
Avem parte de 11 povestiri ce analizează tipologiile umane în stilul lui Caragiale și ne uimesc de la un paragraf la celălalt cu situații neprevăzute. La prima vedere ai spune că nu au nici o legătură între ele însă dacă acorzi puțin mai multă atenție vei observa că personajele tind să se afle în spații temporale diferite. De exemplu, Laura, fetița fără mâini din prima povestire apare și în cea de a treia alături de fratele său. În "Șopron" ne reamintim de copilăria pe care oricare dintre noi a avut-o. O fetiță rămâne singură acasă și face tot felul de năzbâtii, și bineînțeles că nu se lasă până când nu exprimă tot ce era în mintea ei. Nu exista tehnologie, nu exista calculator, doar invenții pe care le puneai în aplicare cu ce aveai prin casă. "Un sfat prietenesc" povestește relația dintre o elevă și profesoara sa de filosofie. Aceasta ajunge la o vârstă când nu mai înțelege nimic din ce se întâmplă așa că apelează la profesoara sa pentru a o ajuta în luarea unei decizii. Toată discuția decurge bine însă sfatul dat este "Faci ce vrei", ceea ce nu va duce la prea multe lucruri bune. "În iad toate becurile sunt arse" ne arată ce aventuri puteau avea Franzelă și prietenii săi înainte de revoluție și cum liceeni de acum habar nu au să se distreze.
Nici una dintre povești nu te va dezamăgi, din contră, te va amuza sau te va face să plângi în hohote, nerăbdător să ajungi la una ce să îți schimbe starea.