Daniel Defoe, jurnalist și autor englez, născut în Anglia, este cunoscut îndeosebi pentru romanul „Robinson Crusoe”.
Defoe exercită în anii tinereții alte meserii decât cea care avea să îi aducă faima internațională. Se implică la început în afaceri și pune bazele unei fabrici de cărămizi. Aceasta afacere se dovedește a fi una profitabilă, însă nu era adevărata vocație a lui Defoe. Părăsește lumea afacerilor și colaborează pentru o scurtă perioadă de timp cu o gazetă asociată guvernului englez, „Review”. Își face debutul literar ca autor de pamflete, ridiculizând clasa politică a vremii și lupta dintre partidele aflate în goana pentru putere. Ceva mai târziu, Defoe devine adeptul altui stil literar, scrie articole de ziar, biografii, memorii. Este cunoscut lumii pentru opere precum „Jurnal din anul ciumei", „Mol flanders" și „Robinson Crusoe”.
„Robinson Crusoe” apare pentru prima dată în 1719, la Editura W. Taylor și s-a bucurat de o succes răsunător la nivel mondial, fiind considerată prima operă scrisă în engleză. Cartea este scrisă sub forma unui jurnal de călătorie și prezintă povestea eroului omonim pe o insulă pustie din Oceanul Pacific. Descrierea personajului este una amănunțită iar povestea în sine căpăta, pe alocuri, accentele unui documentar. Atât de bine este conturată călătoria lui Robinson Crusoe și, în cele din urmă, naufragiul acestuia, încât datele furnizate de autor par rupte din realitate. Sursele de inspirație ale lui Defoe sunt însă multiple, iar personajul are o poveste asemănătoare cu cea a celebrului marinar, Alexander Selkirk. Acesta din urmă, asemenea lui Crusoe, avea să trăiască în deplină singurătate pe o insulă pustie. Dacă ne îndreptăm atenția spre insula lui Defoe, este interesant de menționat că sursa de inspirație se găsește probabil în insula Tobago, situată în Caraibe.
Romanul lui Defoe este intrigant, plin de emoție, construit inteligent, plin de detalii interesante care nu plictisesc cititorul, ci îi stârnesc curiozitatea. Suntem martorii unei călătorii prin diferite colțuri ale lumii, parcă vedem și noi peisajele descrise în carte, parcă trăim și noi experiența protagonistului. Naufragiat pe o insulă pustie, în mijlocul Pacificului, departe de orice urmă de civilizație, personajul lui Defoe ne oferă o lecție de viață, ne prezintă lumea așa cum nu am mai văzut-o. Izolarea personajului este și ea o lecție pentru noi toți, o învățătură pentru întreaga lume care trăiește în hazardul cotidian. Asistăm, de asemenea, la lupta pentru supraviețuire pe care o poartă eroul lui Defoe, dar și la trăirile interioare ale acestuia. Întregul jurnal de călătorie este unul fascinant, evocarea acțiunii fiind magistral conturată de către autor. Romanul ,,Robinson Crusoe” a devenit celebru în întreaga lume, iar tema izolării din propria voință a fost intens dezbătută de oamenii de știință de pretutindeni.