Daniel Goleman - Focus
Daniel Goleman este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori de literatură motivațională. Interesat de psihologie și sociologie, este unul dintre singurii scriitori care reușește să își publice din prima încercare o lucrare despre inteligența emoțională. Curajos, atras de lumea interioară, de analiza indivizilor și de maniera în care aceștia leagă conexiuni în diverse contexte, Goleman scrie tratate extraordinare și aduce publicul mai aproape de domenii complicate.
Scriitorul se ocupă de partea psihologică și lucrează cu indici reali, care îl ajută să pună bazele unor lucrări, care vor stârni curiozitatea mediilor academice. Goleman este erudit, plin de curaj și menit să ne determine să descoperim universul pe care îl pune-n joc. El pornește fiecare scriere cu o întrebare, căreia îi caută apoi răspuns cu ardoare tot manuscrisul. Cine suntem? De ce suntem? Ce ne influențează în viața de zi cu zi? Ce sunt traumele ascunse? Cum ne diferențiem de alți indivizi? Toate acestea sunt doar câteva exemple de la care scriitorul și-a pornit cele mai căutate lucrări.
În cartea pe care o avem în față, ne vorbește despre atenție și concentrare, două aptitudini de care avem nevoie în viața de zi cu zi. El analizează cu atenție eșantioane de tineri care au de înfruntat diverse situații, de la cele rutinare, până la situații de stres extrem. Atenția și concentrarea merg mână-n mână și, prin urmare, autorul ne vorbește despre o serie de tehnici pentru a le îmbunătăți. Astfel, avem de-a face cu ideea conform căreia rutina noastră de somn este extrem de importantă când vine vorba despre concentrare. Tuturor ni s-a întâmplat, cel puțin o dată-n viață, să nu ne odihnim suficient și acesta să fie motivul unei lipse de concentrare totală sau parțială în activitățile de peste zi. Ei bine, Goleman mai aduce în prim plan alți factori care ne pot distrage atenția și ne pot scădea motivația. Aerul poluat, expunerea la radiații, folosirea ecranelor vreme îndelungată și chiar consumul de prea multă cofeină, sunt alte motive pentru care ne simțim adesea lipsiți de motivație. Așadar, scriitorul nostru aduce în prim plan o serie de date empirice care ne ajută să înțelegem diferența dintre un individ care reușește să se focuseze pe ceea ce are de făcut și unul care poate fi distras ușor de la orice activitate, oricât de banală ar putea părea aceasta.
Cartea va fi utilizată mult în mediul de afaceri și, mai ales, în mediile private, ori n afacerile care se află la început de drum. Managerii încearcă, cu ajutorul lui Goleman, să-și responsabilizeze angajații și să-i facă conștienți de felul în care se prezintă la locul de muncă.
Totuși, interesant este că autorul notează în analiza sa că stresul al locul de muncă este principalul factor, principala cauză a lipsei de concentrare. E drept, mediile corporatiste sunt printre cele mai stresante în zilele noastre, dar și printre cele mai căutate de cei aflați la început de drum profesional. Cartea poate fi găsită pe site-ul nostru în mai multe ediții: Curtea Veche (2014), Curtea Veche (2017).


sus