Drive

Edițiile aflate acum în stocul anticariatului PrintreCarti.ro - Comandă online!

Alte titluri publicate de același autor:


Daniel H. Pink este un autor american născut pe 23 iulie 1964. Este recunoscut pentru publicarea mai multor cărți ce se bazează pe principii psihologice și științifice, explorând comportamentul uman și motivația. Multe dintre publicațiile sale au fost rapid apreciate și au devenit bestsellere New York Times, printre care ” Puterea regretului”, “A vinde e omenește” și “O minte cu totul nouă”. 
Cartea “Drive. Ce anume ne motivează cu adevărat” a fost publicată de Riverhead Books în anul 2009. În limba romană a fost publicată de editura Publica în 2011, dar și în 2018 de Canongate Books, ediții pe care le puteți găsi și la noi pe site.
“Drive. Ce anume ne motivează cu adevărat”, este o carte ce analizează lucrurile ce stau la baza motivației umane. Daniel Pink susține că modalitatea cunoscută de către toți sub denumirea de “recompensă și pedeapsă” nu mai este de actualitate, și de fapt, nici nu este una benefică. Dacă oamenii sunt “motivați” de consecințe atunci când au de atins diverse obiective, fie la locul de muncă, fie chiar și în viața personală, nu se vor simți entuziasmați pentru munca lor și vor încerca să se sustragă de la responsabilități, pierzandu-și în același timp curiozitatea și creativitatea. Bineînțeles, vechea metodă poate fi eficientă în continuare, dar în cazul sarcinilor de rutină, însă dacă munca este mai solicitantă sau necesită un grad de creativitate, motivația cu recompense poate duce la scăderea performanței. Astfel, Daniel Pink, vine cu o nouă modalitate de motivare pe care o denumește Motivația 3.0 și este metoda prin care oamenii pot fi motivați din proprie inițiativă. Aceștia își iau singuri deciziile cu privire la ce ar trebui să lucreze, momentul și felul în care lucrează cel mai bine, își asumă responsabilitățile și nu așteaptă să fie îndrumați ori recompensați în permanență deoarece le place să facă munca respectivă. Motivația 3.0 se concentrează pe trei mari aspecte și anume: autonomie, măiestrie și scop. Autonomia înseamnă a fi activ și în control. Oamenii vor fi mult mai dedicați muncii lor atunci când li se permite autodeterminarea și vor dezvolta un potențial mai mare de realizare. Scopul înseamnă a face o muncă semnificativă, relevantă din punct de vedere social. Este vorba de efortul de a schimba ceva în tine și în oamenii din jur, ceea ce este un imbold sănătos și satisfăcător. Măiestria este a treia componentă, la fel de importantă că celelalte două și se referă la capacitatea oamenilor de a tinde spre perfecțiune, dar în același timp mergând cu propriul lor flux. Acesta modalitate de motivare le permite oamenilor să se îmbunătățească într-un domeniu care este important pentru ei și să aducă pasiune și angajament în realizarea scopului lor.


sus