Romanul “Verișoara mea Rachel”, “My cousin Rachel”, în limba engleză, de Daphne du Maurier, a apărut în anul 1951, la editura Victor Gollancz, din Londra, fiind o poveste plină de mister și dragoste, elemente pe care autoarea le-a mai folosit de-a lungul timpului și în alte romane celebre, adaptate mai târziu și pe micile și marile ecrane.
Romanul prezintă o poveste misterioasă dintre Ambrose Ashley și Rachel, o rudă îndepărtată, poveste care se concretizează cu o căsătorie și în final cu o moarte suspectă.
În România, opera apare în anul 1974, la editura Eminescu, din colecția Romanul de Dragoste, fiind o operă foarte apreciată, după succesul avut cu romanul “Rebecca”, apărut în anul 1971, la aceași editură.
Printre alte edituri care au publicat romanul, putem aminti de editura Narcis, 1991, în format broșat, editura Tudor, 1992, în format broșat, editura Doris, 1995, în format broșat, editura Rao, 2003, în format broșat sau editura Orizonturi, din colecția Romane Celebre, 2013, în format broșat.
Printre cele mai importante opere ale autoarei, putem aminti de “I'll Never Be Young Again”, “Nu voi mai fi tânără din nou”, 1932, “The Parasites”, “Paraziții”, 1949 sau “Mary Anne”, 1954.
Romanul “Verișoara mea Rachel”, de Daphne du Maurier reprezintă una dintre cele mai însemnate opere ale autoarei, fiind clădită pe două coordonate care se intersectează armonios, acestea fiind romantismul și misterul, iar în final cu dramatismul care capătă accente supranaturale într-o oarecare măsură.
Romanul prezintă povestea lui Philip Ashley, un băiat orfan, care este crescut de către vărul său, Ambrose Ashley, pe domeniul moștenit din generație în generație, din Barton, Marea Britanie.
Philip rămâne să îl ajute pe Ambrose la conducerea conacului și proprietății, Philip fiind cel care moștenea toată averea, în urma morții acestuia.
Ambrose, fiind mai în vârstă, suferea de un reumatism mai acut, fiind silit să meargă iarna în zone mai calde pentru a-și trata această problemă. Ajuns în Florența, Ashley, o întâlnește aici pe o verișoară îndepărtată, pe nume Rachel, care se dovedește a fi o dragoste la prima vedere și cu care acesta se căsătorește.
În tot acest timp, cei doi veri păstrează legătura prin scrisori, însă, după aproape doi ani scrisorile trimise de Ambrose către Philip încep să devină tot mai rare și mai ciudate, în ultima dintre ele, Ambrose spunând că se teme de Rachel.
Foarte bănuitor, Philip merge în Italia pentru a fi alături de Ambrose, însă între timp acesta moare de o tumoare cerebrală, după cum află, iar soția acestuia, Rachel dispare fără urmă.
Revenit la moșia din Barton, acesta începe să o urască pe Rachel, însă, după ce aceasta revine pe moșie pentru a lăsa lucrurile lui Ambrose, Philip devine atras de aceasta într-un mod surprinzător, fiind captiv între două sentimente diametral opuse.
Când acesta împlinește vârsta de douăzeci și cinci de ani și legal devine stăpân pe moșie, acesta îi cedează acest drept lui Rachel și o cere pe aceasta în căsătorie.
Rachel nu este de acord cu propunerea lui Philip, acesta fiind din ce în ce mai obsedat de trecutul negru al acesteia, în final tragedia primând în tot acest război psihologic împlântat în mintea personajului principal.
Opera a fost ecranizată de mai multe ori de-a lungul timpului, cea mai recentă ecranizare fiind cea din 2017, în regia lui Roger Michell și avându-i în rolurile principale pe actorii Rachel Weisz, în rolul verișoarei Rachel și pe Sam Claflin, în rolul lui Philip.