Dashiell Hammett este un scriitor american de renume, cunoscut pentru o serie de romane polițiste remarcabile. Scrie în special romane pline de suspans și este considerat părintele fondator al acestui gen literar. Creează genul dur, cu acțiune intensă, personaje pline de culoare și cu puternice traume psihologice. În scrierile sale, predomină tiparul detectivului particular, care se află în conflict cu societatea.
Autorul se remarcă încă din anii tinereții, publică scurte povestiri polițiste, pline de farmec, care vor apărea în mai multe ediții peste Ocean. Se înrolează într-o brigadă specială de detectivi și lucrează alături de aceștia o bună bucată de vreme. În 1931, publică lucrarea „Cheia de sticlă” și are un succes răsunător, de-a dreptul neașteptat. Își schimbă cumva paradigma și lucrează multă vreme la o redacție renumită de la New York, iar apoi activează ca scenarist la Hollywood, pe lângă marile studiouri ale Americii.
Se reîntoarce la scris și redactează mai multe scenarii de film pe care, ulterior, le adaptează pentru cărți și le distribuie în întreaga lume. Este interesat să primească feedback din partea cititorilor săi și chiar declară ziarelor vremii că scrie cu dorința de a impresiona audiența și de a obține efectul de uimire al maselor. Raymond Chandler va fi puternic influențat de Hammett și își va scrie majoritatea operelor sub efectul ideilor preluate din operele acestuia.
„Șoimul maltez” este, probabil, cea mai cunoscută lucrare semnată de scriitor și cea care va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație mondială. Scrierea apare în anul 1930, adevărată revelație literară pentru epoca aceea. Ecranizat de două ori, în anul 1931 și în 1941, romanul face parte din seria romanelor de succes ale lui Hammett.
Personajul principal al romanului este Sam Space, un erou atipic, plin de curaj și care va fi portretizat de Humphrey Bogart într-o manieră nemaipomenită. Lucrarea se concentrează asupra vieții de cartier, asupra delincvenților de mahala și actelor lor josnice. Într-o vreme în care mizeria și sărăcia dominau societatea, puțini aveau curajul să se opună unui sistem mafiot și corupt.
Autorul conturează interesant personajele și face o analogie cu realitatea acelui veac. El portretizează figuri deosebite, pline de traume interioare și angrenați în fel și fel de acțiuni stranii. Urmăriri ca în filme, răsturnări de situație nemaipomenite și o anxietate generalizată; acestea sunt elementele care compun scrierea lui Hammett. Cititorul va fi surprins să observe personajele și povestea acestora, să se implice activ în acțiune și să trăiască povestea cu sufletul la gură. Cartea este bine primită pe piață și servește drept sursă de inspirație pentru scriitorii aflați la început de drum.
Pe site-ul nostru, la numai un click distanță, lucrarea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Adevărul (2011), Orizonturi (2006).