David Foenkinos este un scriitor și scenarist francez, cunoscut pentru stilul său subtil și plin de sensibilitate. Lucrările sale sunt caracterizate de o combinație de umor, melancolie și observații fine despre relațiile umane și despre viața cotidiană. A debutat în anul 2007 cu romanul "În caz de fericire", care a avut un impact semnificativ asupra publicului din Franța. Ulterior, a continuat să publice lucrări remarcabile, inclusiv "La delicatesse", care i-a adus o popularitate internațională. Foenkinos este apreciat atât în Franța, dar și pe plan internațional, multe dintre cărțile sale fiind traduse în mai multe limbi, filmele ce au la bază romanele sale aducând o nouă dimensiunii popularității sale.
Cartea "În caz de fericire", publicată pentru prima oară în anul 2007, explorează subtilitățile relațiilor interumane, dorința de fericire și modul în care oamenii își caută împlinirea în viață, determinându-l pe cititor să reflecteze asupra fragilității și complexității sentimentelor umane. Povestea îi are în prim-plan pe Jean-Jacques și pe Claire, doi tineri căsătoriți de 8 ani, părinții unei fetițe. Trăind într-o rutină teribilă, relația lor se destramă pe zi ce trece, chiar daca între ei nu există certuri sau neînțelegeri. Fără ca ei să-și dea seama, drumurile lor se despart puțin câte puțin, dragostea dintre ei estompându-se ușor și sigur. Cu toate acestea, prin acord implicit, aceștia își continuă viața, rutinele și fericirea lor superficială. În urma unei discuții cu un coleg, Jean-Jacques alege să combată monotonia instalată cu ajutorul unei amante. Deși Jean are tot ce și-ar putea dori un bărbat de vârsta lui - un loc de muncă stabil, o relație de cuplu decentă - fericirea adevărată nu se află în lucruri materiale, ci în alegerile interioare și în modul în care alegi să îți trăiești viața. În centrul poveștii se află o relație amoroasă, dar și o reflecție mai largă asupra naturii fericirii și asupra modului în care aceasta poate influența viața cuiva. Stilul lui Foenkinos este caracterizat printr-o scriitură elegantă și o narare fluidă, și printr-o profunzime emoțională subtilă, romanul său remarcându-se, de asemenea, printr-o anumită ironie și umor care temperează gravitatea tematicii abordate, oferind cititorului o experiență de lectură plăcută, dar în același timp profundă.
"În caz de fericire" a fost apreciată de critici, Foenkinos fiind lăudat pentru modul în care reușește să îmbine fragmente de umor și melancolie, creând o atmosferă echilibrată. Criticii au subliniat că protagonistul este construit cu multă empatie și autenticitate. Chiar dacă povestea sa este despre căutările sale interioare și greutățile relațiilor, Jean este perceput ca real și uman, acest lucru fiind considerat un punct forte al romanului. Au fost și critici care au considerat că povestea, deși captivantă și emoționantă, are momente de previzibilitate, căutările și întâmplările lui Jean putând părea, din anumite unghiuri, destul de familiare și chiar uneori convenționale în cadrul literaturii contemporane. Deși în majoritatea recenziilor romanul era apreciat pentru abordarea profundă a tematicii, au exista și critici care au considerat că povestea nu reușește întotdeauna să adâncească suficient anumite aspecte ale relațiilor umane. Desigur, aceste critici pot fi considerate subiective, iar unii cititori pot considera că povestea rămâne adesea la suprafață în loc să sape mai adânc în complexitatea emoțiilor umane.
Romanul lui Foenkinos este o poveste de căutare personală, care reflectă asupra imperfecțiunilor și realizărilor care definesc viața umană, autorul reușind să creeze o atmosferă caldă și empatică, cititorul regăsindu-se adesea în personajele sale și în întrebările pe care acesta le ridică.
Cartea "În caz de fericire" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru într-o singură ediție, și anume: Humanitas (2005).