Filtre:
Edituri
 Univers(1) Humanitas(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)
An aparitie
19932006
Limba
 Romana(2)
Coperti
 Brosate(2)
Colectii
 Globus(1) Cartea de pe noptiera(1)

Filtrează
Carti David Garnett
Ordonează
Pagina: 1
Carti David Garnett
Despre David Garnett

David Garnett s-a nascut pe 9 martie 1892 in Brighton, Anglia, si a murit pe 17 februarie 1981 in Montcuq, Franta. A studiat la Universitatea din Londra, dar si-a intrerupt educatia formala pentru a se dedica scrisului. A fost fiul scriitorilor Edward Garnett si Constance Garnett. S-a casatorit cu Ray Garnett, iar dupa moartea acesteia s-a recasatorit cu Angelica Bell, fiica pictoritei Vanessa Bell si nepoata Virginiei Woolf.

David Garnett si-a facut debutul literar in 1915 cu volumul de proza scurta Dope-Darling. A devenit cunoscut in 1922 cu romanul Lady into Fox, care i-a adus Premiul James Tait Black Memorial si l-a consacrat ca scriitor. De-a lungul carierei, a colaborat cu diverse edituri britanice, printre care Chatto & Windus si The Nonesuch Press, fiind si editor la The New Statesman.

A fost strans legat de cercul Bloomsbury, un grup de intelectuali britanici printre care se numarau Virginia Woolf, E. M. Forster si John Maynard Keynes. Relatiile sale personale au fost complexe, avand o legatura romantica cu Duncan Grant, un alt membru al cercului Bloomsbury, inainte de a se casatori cu Angelica Bell, fiica acestuia. Casatoria a fost controversata, intrucat Angelica a descoperit mai tarziu ca sotul ei avusese o relatie cu propriul ei tata.

In timpul Primului Razboi Mondial, Garnett a fost obiector de constiinta si a lucrat in agricultura in loc sa serveasca in armata. De asemenea, a avut simpatii socialiste si a sustinut diverse cauze progresiste ale vremii sale.

Lady into Fox, publicat in 1922, este romanul care l-a consacrat, spunand povestea fantastica a unei femei care se transforma intr-o vulpe si explorand teme precum natura umana, dragostea si adaptarea. A Man in the Zoo, aparut in 1924, este o satira in care protagonistul decide sa se lase expus intr-o gradina zoologica, punand sub semnul intrebarii limitele dintre uman si animal. The Sailor's Return, din 1925, spune povestea unui marinar care se intoarce acasa cu sotia sa de origine africana si se confrunta cu rasismul si prejudecatile comunitatii. Aspects of Love, publicat in 1955, urmareste relatiile complicate dintre mai multe personaje pe parcursul mai multor decenii si a stat la baza musicalului omonim compus de Andrew Lloyd Webber. Great Friends, volum de memorii aparut in 1979, rememoreaza prieteniile lui Garnett din cadrul cercului Bloomsbury si relatiile sale literare si personale.

David Garnett a fost primit favorabil de criticii literari, in special pentru stilul sau elegant si imaginatia sa rafinata. Lady into Fox a fost considerat o opera originala si inovatoare, fiind comparat cu literatura fantastica a lui Kafka si cu alegoriile lui Aesop. Criticii au apreciat modul in care a reusit sa imbine realismul psihologic cu elemente de fabula, iar romanul i-a adus Premiul James Tait Black Memorial.

In ciuda succesului initial, reputatia sa literara a ramas intr-un con de umbra fata de alti membri ai cercului Bloomsbury. Unii critici l-au vazut mai degraba ca pe un stilist desavarsit decat ca pe un romancier profund, considerand ca unele dintre cartile sale au o tenta usor artificiala. Aspects of Love a fost primit cu recenzii mixte, dar a capatat notorietate datorita adaptarii muzicale a lui Andrew Lloyd Webber.

Memoriile sale, in special Great Friends, au fost apreciate pentru detaliile despre viata intelectuala britanica a secolului XX, dar au fost si criticate pentru tonul uneori autoindulgent. In ansamblu, Garnett a fost vazut ca un scriitor talentat, dar a carui opera nu a avut un impact major pe termen lung asupra literaturii engleze.

Opere: Femeia vulpe.
Cărți populare scrise de David Garnett: Femeia vulpe

sus