Cunoscut pentru romanele sale pline de farmec, Grossman are puterea de a-și relata poveștile prin prisma evenimentelor trăite cândva, demult, în copilăria sa zbuciumată. Mai toți eroi săi devin cumva Grossmani în miniatură și sunt supuși unor călătorii interioare enigmatice. Adesea, autorul revine asupra unor aspecte și reușește să ne sensibilizeze până la lacrimi.
Născut într-o familie simplă, având posibilități reduse și fiind nevoit să părăsească țara natală la numai 9 ani pentru a se refugia în Polonia, autorul devine un adult interesant, plin de inspirație și dornic să ne facă martori la cele trăite. Deși urmează studii în varii domenii, este interesat cu precădere de literatură și istorie, iar acest interes se va evidenția și în scrierile de mai apoi. Stabilit în Polonia adoptă puțin din stilul polonezilor și le deprinde limba numaidecât. Este captiv al propriilor credințe și reușește să propage idei și valori asupra cititorilor curioși din întreaga lume. E drept, nu se aștepta la un astfel de succes, iar primele sale lucrări sunt respinse de marile edituri ale vremii.
Ulterior, încearcă să scrie literatură de călătorie și chiar povești dedicate copiilor, dar se va întoarce întotdeauna la romanele profunde care îi vor aduce celebritatea internațională.
Cartea de față nu este cu mult diferită de celelalte, ba chiar are elemente comune, care ne determină să-i îndrăgim stilul lui Grossman și să îi urmărim cu ardoare eroii și poveștile.
Ei bine, lucrarea aceasta ne vorbește despre măști, despre măștile pe care cu toții le purtăm în fața lumii și pe care suntem incapabili să le scoatem fără să ne simțim descoperiți. Cumva, autorul ne oferă exemple din lumea modernă și ne vorbește despre traumele mascate pe care cu toții le avem, mai mult sau mai puțin. Fără a se dori a fi o lucrare cu caracter motivațional, cartea devine una de acest tip, iar valorile pe care autorul le susține și le promovează vor fi distribuie în masă cititorilor.
Totuși, fără să devină dramatic, Grossman pune accent pe sensibilitate și exploatează la maxim trăirile eroilor săi. Cumva, suntem purtați într-un trecut al său și îi suntem alături în toate încercările, pășim cu el peste toate momentele de cumpănă și asistăm la toate victoriile. De la copilăria sărăcăcioasă din Israel, până la mutarea în Polonia, toate sunt readuse în prim plan.
Romanul se complică pe parcurs și devine din ce în ce mai filosofic, iar povestea ne va emoționa profund. Ce este, în fond, bucuria? De ce suferim și cum putem evita asta? De ce purtăm atâtea măști ori spre ce ne îndreptăm cu adevărat? Acestea sunt, de fapt, întrebările lui Grossman, deși ele sun cumva ascunse în blocul de text scris. Răspunsurile le vom găsi tot în lucrarea sa și fiecare episod pe care îl descrie ne relevă ceva în plus. Fiecare personaj al său duce o luptă proprie, despre care noi nu știm nimic.
Romanul poate fi găsit pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: RAO (2010), Polirom (2008).