Romanul de aventuri ce intervine și pe planul literaturii science fiction, “Atlasul norilor”, “Cloud Atlas”, în limba engleză, de David Mitchell, a apărut în anul 2004, la editura britanică, Sceptre, din Londra, fiind o lucrare profundă, la limita dintre palpabil și metafizic, autorul realizând o traspunere complexă a unor lumi ce se preced ca în interiorul unui cub Rubick, toate aceste lumi, având ca element central, experiențe încastrate în trecut, care ajung la un moment dat să înflorească într-o altă epocă.
Interconexiunea celor șase povești ce plutesc în voie printre coordonatele timp-spațiu, au un numitor comun într-o eră diferită, tot acest tablou, fiind plasat în Pacificul de Sud, în secolul al XIX-lea și continuându-se până în era tehnologică avansată.
Poveștile, pentru început, nu au o asemănare, căci personajele ajung să retrăiască evenimente noi, prin instaurarea unui deja-vu diferit, aceste personaje având însă alte caracteristici fizice, ca o reîncarnare într-un alt trup al unui personaj din altă epocă.
În România, romanul apare în anul 2008, la editura Humanitas, din colecția Raftul Denisei, în format broșat, fiind singura editură care publică romanul, altă ediție, fiind publicată în anul 2013, în format broșat, având o traducere din limba engleză, realizată de Mihnea Gafița.
David Stephen Mitchell, pe numele său complet, s-a născut la data de 12 ianuarie 1969, în orășelul de coastă, Southport, situat în apropierea orașului Liverpool, fiind un important scriitor, jurnalist și scenarist, englez, cochetând de-a lungul timpului, atât cu latura jurnalistică, cât și cu cea cinematografică, acesta lucrând la scenariul unor filme celebre, precum și la scenariul filmului “Atlasul norilor”, lansat în anul 2012.
Este atras încă de mic de universul literar, fiind un visător incurabil, acest lucru făcându-l, mai târziu, să se înscrie la “Universitatea din Kent”, la sfârșitul anilor ’80, acolo unde obține diploma pe specializarea “Limbă engleză și americană”.
Locuiește în mai multe zone din Europa și din Asia, acolo unde lucrează ca și profesor de limba engleză timp de opt ani, pentru a-și susține familia, revenind în Anglia, la finalul secolului XX, pentru a se apuca de scris.
Primul său roman apare în anul 1999, “Ghostwritten”, fiind primul roman ce intervine pe planul metafizic, în paginile acestuia, având parte de o multitudine de locații care se intersectează imaterial.
Printre cele mai importante opere semnate de autor, putem aminti de “number9dream”, 2001, “Black Swan Green”, 2006 sau “Utopia Avenue”, 2020.
Romanul de aventuri, “Atlasul norilor” de David Mitchell, reprezintă o operă creată ca o veritabilă hartă înspre infinit, căci toate poveștile propuse de autor, în număr de șase, au un corespondent real în fiecare personaj, însă în cu totul și cu totul altă perioadă istorică, putând spune că personajele par a fi scufundate într-un univers de oglinzi ce, la rândul lor, se succed în altele, ideea de infinit și de viață perpetuă și retrăită într-o altă formă, fiind scoasă în evidență de autor și în alte opere.
Povestea este oarecum greu de digerat de cititor, însă, propune o suită de imagini și de developări ce nu pot fi trecute cu vederea de acesta, rămânând captiv în interiorul unor lumi fascinante.
Povestea operei, începe cu notarul Adam Ewing,care scrie un jurnal de bord din secolul al XIX-lea, acesta fiind, mai târziu, găsit de compozitorul Robert Frobisher, în interiorul unei biblioteci în anul 1931.
De aici, o parte din scrisorile lui Robert Frobisher, ajung pe mâna unui alt personaj din altă eră, Luisa Rey, cea care era autoarea unui roman, totul developându-se înainte prin timp și spațiu, până în anul 2010 și mai târziu, atunci când pe Terra trăiau fabricanți, unul dintre aceștia fiind Sonmi-451.
Robert Frobisher, pare să dețină tiparul de înlănțuire a unor personaje prin timp și prin spațiu, căci el scrie așa numitul atlas al norilor, personajele fiind reflexii ale unor personaje în interiorul altora.
În anul 2012, romanul este ecranizat, fiind regizat de Tom Tykwer și avându-i în rolurile principale pe actorii Tom Hanks, sau pe Halle Berry.