Despre Denis Diderot
Denis Diderot (n. 5 octombrie 1713, Langres, Champagne-Ardenne – d. 31 iulie 1784, Paris) a fost un filosof francez si om de litere, redactorul principal al L’Encyclopedie, unul dintre principalele monumente literare ale epocii iluminarii. Lucrarea a durat 26 de ani din viata lui Diderot. A prezentat in saptesprezece volume de text si unsprezece ilustratii realizarile invatarii umane intr-o singura lucrare. In afara de a oferi un rezumat al informatiilor despre toate cunostintele teoretice, a contestat si autoritatea Bisericii Catolice.
Diderot a primit o educatie iezuita, dar realizeaza ca preotia nu il implinea. A renuntat si la o cariera in drept, dedicandu-se studiului si scrisului. Filosofia, teologia, dreptul, toate domeniile il atrag pe Diderot. La finalizarea studiilor, in 1743, si-a infuriat si mai mult tatal, casatorindu-se cu Anne Toinette Champion. Pentru a-si sustine propria familie, a inceput sa traduca texte din engleza in Franta. Insa, odata cu trecerea anilor, relatia lor s-a deteriorat. Diderot a continuat sa se dedice altor scrieri de-a lungul perioadei asocierii sale pentru Encyclopedie.
In 1746 a publicat Ganduri filozofice, care aborda relatia dintre natura si religie. El si-a declarat convingerea ca virtutea (excelenta morala) ar putea fi realizata fara credinte religioase. In scrierile sale, religia a devenit o tema fundamentala, infuriind oficialii publici si fiind considerat un lider periculos al radicalilor. Strabate ultima etapa catre ateism atunci cand scrie Scrisoare despre orbi si se confeseaza fara rezerve, opiniile exprimate condamnandu-l la inchisoarea Vincennes (1749). Experienta dureroasa de trei luni il determina sa renunte la publicarea tutoror operelor pe care le va scrie. Doi ani mai tarziu, apare primul volum din Encyclopedie. In 1757, aparitia volumului al VII-lea cu articolul Geneve din acelasi titlu provoaca discutii inflacarate si, in final, disputa cu Rousseau. Parlamentul francez considera lucrarea subversiva si astfel, in 1759, ii este revocat dreptul de tiparire al cartii si ordona arderea celor sapte volume aparute.
Fiind un debordant erudit, Denis Diderot a contribuit si la dezvoltarea mai multor domenii (roman, teatru, critica si eseu). Printre ultimele sale opere enumeram Paradox asupra comediei (1773-1778), publicat in 1830, Convorbirea unui filosof cu doamna maresal (1776), Eseu asupra domniei lui Claude si a lui Nero (1778). In 1781 scrie ultima sa opera dramatica E bun? E rau?... Diderot moare la Paris in data de 30 iulie 1784.