Meditatii metafizice


Descartes - Meditatii metafizice
Descartes este unul dintre cei mai importanți scriitori și filozofi pe care Franța avea să ni-i ofere. Meditațiile sale filosofice sunt pline de farmec și istorie și vor reuși să ne emoționeze și să ne reamintească că Franța este leagănul literaturii universale și al personajelor incredibile. Este pasionat de literatură și cultură încă din copilărie, iar istoria devine una dintre pasiunile sale. Treptat, alege să călătorească în mai multe state europene și să culeagă diverse surse de inspirație, pe care le va împărtăși mai apoi cu noi, cititorii neobosiți.
Compune diverese lucrări de matematică și fizică și concepe nenumărate tratate despre anatomie și metafizică. Este înzestrat cu o uriașă capacitate de evocare, iar scrierile sale vor fi publicate în întreaga lume. Va servi în armată o vreme și se va implica în chestiunile politice latente ale patriei sale. Treptat, stârnește critici diverse și este judecat pentru maniera în care se raportează la realitate și pentru felul în care o interpretează.
Scrie cu patos și despre dragoste și iluzie, iar personajele sale vor fi inspirate din relație pe care a avut-o cu mama sa. E drept, nu se încadrează în curentul realist, dar reușește să aducă un stil nou în literatura veacului. Adesea, Descartes va fi judecat pentru ardoarea cu care vorbește despre război, despre libertate sau despre femei.
Scrierea prezentă este una dintre cele mai mediatizate ale scritorului, iar ideile pe care le susține se vor popula masiv în Europa și nu numai. În meditațiile de față, el reușește să aducă în prim plan ideile controversate despre politică, umanitate și ideologii. Cumva, le îmbină magistral și le aduce în fața noastră într-o scriere, care va fi tradusă și adnotată. La prima vedere, cartea este un tratat complicat, o plediorie ciudată pentru viață și complexitatea umană. Totuși, la o analiză mai atentă, lucrurile sunt mult mai simple. Asocierile pe care Descartes le afce sunt complexe, dar pot fi deslușite de orice minte limpede, care se bazează pe ceva cunoștințe istorice și umaniste. Nimic nu poate fi anticipat aici și scriitorul reușește să ne poarte în trecut prin operele sale, să ne conducă într-un univers al logicii și metafizicii.
El vorvește despre credință, despre neputința ființei umane, despre forța naturii și despre dezumanizarea omului, de-a lungul vieții sale.
Realitatea alternativă pe care ne-o prezintă Descartes este crudă, dar ne va ajuta să ne adaptăm la mediul acesta și să deprindem diverse cunoștințe, care ne vor fi de mare ajutor ulterior.
E drept, va fi criticat pentru maniera sa literară și pentru curajul de a aborda teme de vast interes, dar dure și greu de interceptat. Cumva, Descartes va fi sinonim cu onestitatea, realismul și, mai ales, curajul. escartes va fi sinonim cu onestitatea, realismul și, mai ales, curajul. Astfel, vom ajunge părtași la celebritatea sa și vom înțelege cum merg lucrurile în societatea din care acesta face parte. Sub diverse influențe, Descartes devine legendar și este astăzi unul dintre cei mai apreciați scriitori ai lumii. Pe site-ul nostru, cartea de față este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Crater (1993), Venus (1999), Meridiane (2001).


sus