10 abordari psihoterapeutice ale depresiei


Dietmar Stiemerling - 10 abordari psihoterapeutice ale depresiei
Dietmar Stiemerling și-a ținut viața ascunsă de ochii publicului, atât de ascunsă că nici măcar nu știm câți ani are. Tot ce știm despre el este faptul că a studiat psihologia și psihoterapia, mai ales cea de cuplu, și în momentul de față are propriul cabinet în Germania. 
Cartea "10 abordări psihoterapeutice ale depresiei" a apărut pentru prima dată în limba germană un pic după anii 2000. In limba română apare la editura Trei în 2006 și 2012.
De prin anii '60 depresia a devenit o tulburare foarte la modă, mai ales în rândul tinerilor. Prima dată nimeni nu credea în această boală, și acest lucru încă se mai întâmplă fiindcă e greu de înțeles ce se întâmplă în interiorul nostru atunci când suntem depresivi. Mulți au spus că este o problemă care se tratează prin medicație, însă Stiemerling o cunsderă mai mult un semnal de alarmă pentru rezolvarea problemei. Pentru ca oamenii să nu se mai dopeze cu medicamente puternice și să nu mai stea închiși în propria lume, autorul a scris 10 abordări ale pacienților care pot da roade doar prin vorbe și fapte. Fiecare pacient diagnosticat cu depresie are la bază o problemă mult mai veche pentru care nu a vrut sau nu a putut să găsească rezolvare sau a avut loc un trigger. Una dintre aceste probleme a fost sentimentul deficitar al propriei puteri, altul a fost falsul eului sau agresivitate inhibată. Ca să vă explic în câteva cuvinte cum stă treaba, atunci când o bucățică din noi nu o mai scoatem la suprafață ea se mărește atât de tare încât blochează multe procedee din corpul nostru. Sa zicem de exemplu că aveți ceva pe suflet și nu spuneți la nimeni, nu-i așa că acel lucru vă macină zilnic? Așa e și cu depresia, trebuie să ne învățăm cum să ne eliberăm de orice ne consumă.


sus