Om politic, scriitor și diplomat, aromân la origine, avea să cucerească rapid publicul din România cu operele sale cu caracter istoric. Orfan de ambii părinți, Bolintineanu este crescut de rudele sale înstărite și încearcă să se întrețină prin diferite slujbe nesemnificative. Mai târziu, începe să scrie primele opere și publică prima nuvela, „O fată tânără pe patul morții”.
În 1848 participă la Revoluția Pașoptistă, timp în care scrie câteva opere remarcabile. La finele conflictului, se refugiază în Transilvania, după care pornește către Constantinopol. Un an mai târziu, întreprinde câteva călătorii în Palestina, Egipt, Macedonia și Siria. Se întoarce în București în 1859 și ocupă funcția de ministru de externe. În toată această perioadă, sfera economică a țării cunoaște o înflorire deosebită, iar sectorul educației este considerabil îmbunătățit.
Opera sa literară este amplă, abordând diferite subiecte istorice și patriotice, avea să cucerească publicul de pretutindeni. Criticii literari l-au încadrat pe Bolintineanu în rândul celor mai importanți scriitori ai României.
„Florile Bosforului", „Basme", „Reverii", sunt doar câteva creații semnificative ale lui Bolintineanu.
„Legende istorice” reprezintă un ansamblu de poezii narative, urmărind teme diverse, precum natura, politica, iubirea, patriotismul. Bolintineanu avea să schițeze astfel câteva povești nemuritoare, care vor rămâne în imaginarul colectiv drept adevărate legende. Imaginea mamei lui Ștefan cel Mare, patriotismul acesteia, dârzenia și puterea de a-și izgoni fiul, sunt evidențiate magistral de autor. Tot Bolintineanu ne înfățișează noblețea lui Mircea cel Bătrân ori pietatea lui Neagoe Basarab.
Autorul ne vorbește în paginile operelor sale despre mari conducători ai României, despre politică, averi și patriotism. Pe de altă parte, Bolintineanu dă naștere unor scrieri legendare, care ne vor marca copilăria și adolescența. Pe lângă Petre Ispirescu, ale cărui povestiri fantastice ne vor cuceri instantaneu, Bolintineanu ne aduce realism și o doză serioasă de cultură generală.
Târziu, în anii de liceu, vom descoperi legătura dintre personaje istorice și ficțiunile lui Bolintineanu. Deși acesta distorsionează puțin istoria, la bază este păstrat adevărul. Astfel, avem descrise marile confruntări ale lui Ștefan cel Mare cu turcii însă într-o manieră distinctă, oarecum romanțată.
Cunoaștem viețile boierilor, uneltirile între conducătorii, iubirile și suferințele pământești ale capetelor încoronate și ne așezăm la masă cu boierii și nobilii. Bolintineanu avea să fie apreciat pentru puterea de evocare incredibilă și pentru îmbinarea adevărului istoric cu ficțiunea cu accent dramatic. Operele îi sunt dezbătute și traduse peste hotare, iar autorul reprezintă o sursă de inspirație pentru scriitorii aflați la început de drum. Semnificațiile ascunse, metaforele folosite și inegalabila manieră narativă nu vom regăsi curând în operele altui scriitor.
În rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale legendelor istorice, după cum urmează: Cartex (2000), Tineretului (1967), Ion Creangă (1980).