Despre Dimitrie Cantemir
Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673, Silisteni, comuna Falciu - azi Dimitrie Cantemir din judetul Vaslui). A fost fiul lui Constantin Cantemir si al Anei. Intre 1688-1690, la 15 ani a fost obligat sa plece la Constantinopol, unde a stat 17 ani, inlocuindu-l pe Antioh ca zalog al tatalui sau pe langa Inalta Poarta, devenit ulterior domn al Moldovei. A fost domn al Moldovei dupa moartea tatalui sau, dar nu a fost confirmat de Inalta Poarta (martie - aprilie 1693); s-a intors la Constantinopol pentru a-si continua studiile. Antioh, fratele mai mare, l-a lasat intr-o situatie precara insusindu-si intreaga mostenire. A fost capuchehaie al fratelui sau Antioh la Constantinopol, acesta fiind ales domn (din 1695).
La 30 august 1698 i-a aparut la Iasi lucrarea de tinerete: Divanul sau galceava Inteleptului cu Lumea sau giudetul Sufletului cu Trupul. In 1699 s-a casatorit cu Casandra, fiica lui Serban Cantacuzino, cu care a avut doi copii, Maria si Antioh (viitorul poet, scriitor si diplomat rus Antioh Dimitrievici Cantemir. In 1710, turcii l-au proclamat domnitor al Moldovei, dar acesta a incheiat in secret un tratat secret de alianta cu Petru cel Mare (la Lutk, in Rusia), sperand la eliberarea tarii de sub dominatia turca (2 aprilie - 13 aprilie 1711). S-a orientat spre Rusia in politica externa. De altfel, s-a afirmat chiar ca ar fi incercat alipirea Moldovei la Imperiul Rus, asemeni Ucrainei. Dupa numai un an de domnie (1710 - 1711), s-a alaturat lui Petru cel Mare in razboiul ruso-turc. Moldova trecea sub protectia Imperiului Rus. Dupa ce au fost infranti de turci in Lupta de la Stanilesti - tinutul Falciu pe Prut, Cantemir a emigrat in Rusia, unde a ramas cu familia sa. A devenit consilier intim al lui Petru I (Petru cel Mare) si a desfasurat o activitate stiintifica demna de laude. I s-a acordat langa Harkov un domeniu feudal intins si a fost investit cu titlul de Principe Serenissim al Rusiei la 1 august 1711. In 1713 s-a stabilit impreuna cu familia sa la Moscova, iar la 11 mai, in acelasi an, a murit sotia sa Casandra. Dupa cinci ani Cantemir s-a recasatorit cu printesa Anastasia Trubetkoi. In 1718 a fost numit membru al Senatului Rusiei. A murit pe mosia sa Dimitrievka la Harkov in anul 1723) si a fost inmormantat in Rusia.
La momentul actual, osemintele sale se odihnesc in Biserica Trei Ierarhi din Iasi. A fost primul roman ales membru al Academiei din Berlin in 1714.
Opera: In 1700 a scris o lucrare teologica in limba latina Sacrosanctae scientiae indepingibilis imago (Imaginea de nezugravit a stiintei sacre). In 1701 a redactat Compendiolum universae logices institutionis (Mic compendiu al bazelor logicii) si Ioannis Baptistae van Helmont, Physices universalis doctrina (Doctrina fizicii universale a lui J. B. Helmont). Anul 1705 a fost cel in care a terminat Istoria ieroglifica sau istoria secreta, prima creatie culta, in proza si de mari porportii in literatura noastra.