Romanul satiric al lui Săraru, apărut la mai bine de 10 ani de la Revoluție, avea să stârnească adevărate controverse. După cum ne-a obișnuit, cartea este bine realizată și atent închegată, conținând pasaje interesante și trimiteri la perioada comunistă din România. Săraru vorbește deschis despre legăturile strânse pe care comuniștii le aveau în Occident, ba chiar oferă exemple concludente în acest sens. Mai apoi, în stilul caracteristic, Săraru atacă vehement schimbarea venită în țara noastră după abolirea comunismului.
O replică la romanul lui Nicolae Filimon, „Ciocoii vechi și noi”, cartea lui Săraru reunește tot soiul de imagini și adună evenimente remarcabile. Daca până în 1989 cenzura făcea legea în patria noastră, Revoluția a apărut că o eliberare a maselor, ca o posibilitate către democratizarea unui stat subjugat. Autorul dorește însă, să aducă lumina asupra acestui aspect și ne prezintă ce s-a petrecut, de fapt, după plecarea lui Ceaușescu de la putere. Fără să se îndepărteze de tema principală, scriitorul face o descriere extraordinară a consilierilor, a deputaților și a altor grupuri selecte ale vremii. Așadar, cei care se ascundeau în spatele conducătorului și ar fi fost capabili de orice act pentru a obține puterea, se perindă acum în mașini scumpe, conduc organizații și impun reguli.
Săraru expune o adevărată revoluție nu numai politică, ci și socială și economică. Cei săraci nu obțin drepturi peste noapte, nu găsesc locuri de muncă la colț de stradă, ori capătă încredere în autorități, ba din contră. Când confruntarea titanilor politici era considerată a fi singura soluție către democrație, Săraru prezintă fața nevăzută a acestei lupte.
În 2007, cartea avea să fie ecranizată sub denumirea „Ticăloșii”, iar succesul va fi răsunător. Respectând în totalitate manuscrisul semnat de Săraru, pelicula va ajunge numaidecât în topurile celor mai căutate filme ale vremurilor.
Romanul însă va fi criticat bună bucată de vreme, ba chiar scriitorul va fi acuzat de ipocrizie. Aici se aduce în discuție perioada în care Săraru se regăsea în cercul politicienilor și se vorbește despre diverse situații în care acesta ar fi simpatizat cu ideologia comunistă. Mai târziu însă, romanul va fi apreciat pentru nota satirică, dar și pentru realismul care poate fi citit printre rânduri.
Treptat, foștii subjugați ai comunismului, ajung posesori ai unor averi fabuloase, sunt prezenți în cele mai importante cercuri sociale și politice. Ciocoii lui Săraru sunt acei îmbogățiți peste noapte, acei boieri moderni, apăruți de nicăieri. Într-un interviu acordat la câteva săptămâni de la apariția cărții, Săraru declara că orice asemănare cu realitatea vremurilor este pur întâmplătoare, însă chiar și acest comentariu va trezi amuzamentul maselor.
Romanul „Ciocoii noi cu bodyguard” poate fi găsit în anticariatul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: RAO (2003), RAO (2008), Adevărul Holding (2010).