Aceasta dragoste care ne leaga

Edițiile aflate acum în stocul anticariatului PrintreCarti.ro - Comandă online!

Alte titluri publicate de același autor:


Doina Jela - Aceasta dragoste care ne leaga
Doina Jela s-a născut pe 1 martie 1951 în satul Vadu, comuna Corbu, județul Constanța, România. Familia sa era compusă din refugiați, cu origini grecești din partea tatălui și din Caliacra din partea mamei. Numele de familie românizat al tatălui era Enache, iar numele de botez Jela, preluat de la bunica paternă.
În perioada 1970-1974, a fost studentă la Facultatea de Filologie a Universității din București, secția română-franceză.
După absolvire, a predat limba franceză la Școala Generală Valea Dacilor din județul Constanța, locuind în orașul Medgidia. Ulterior, a lucrat ca profesoară de limba franceză în diferite școli gimnaziale din Constanța, până în anul 1990.
După Revoluția din 1989, a părăsit învățământul și s-a dedicat activităților în presa culturală. A fost redactor la revista Tomis din Constanța în perioada 1990-1995, apoi a realizat o emisiune săptămânală de prezentare de carte la o televiziune locală din Constanța între 1995 și 1997.
Începând cu anul 1997, a lucrat ca redactor responsabil de colecție la editura Humanitas din București, ocupându-se de colecțiile „Memorii, Jurnale, Convorbiri”, „Procesul Comunismului” și Seria „Istorie”. Ulterior, a coordonat colecțiile „Actual” și „Istoria timpului prezent” la editura Curtea Veche Publishing în perioada 2004-2016.
Doina Jela a publicat articole, eseuri, interviuri și recenzii în diverse publicații, cum ar fi România literară, Adevărul literar și artistic, Observator Cultural, Dilema, Tomis, și a colaborat cu posturi de radio precum Radio România-Cultural, Radio Europa Liberă și Radio France International. De asemenea, a călătorit în mai multe țări, inclusiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ucraina, Bulgaria, Germania, Grecia și Franța.
Cartea "Aceasta dragoste care ne leagă" scrisă de Doina Jela este o poveste captivantă care explorează legătura puternică dintre o mamă și fiica sa și modul în care aceasta este pusă la încercare în contextul regimului comunist din România.
Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu, mama protagonistei, a fost soția criticului literar Eugen Lovinescu și a devenit o țintă a Securității comuniste începând cu anul 1955. Securitatea a început să o supravegheze, să o amenințe și să o șantajeze în încercarea de a o determina să-și trădeze fiica, Monica Lovinescu, care devenise unul dintre cei mai vocali opozanți ai regimului comunist și se stabilise în Franța.
Cartea prezintă în detaliu cum Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu a rezistat tuturor presiunilor și tentațiilor, refuzând să trădeze fiica sa. Cu toate acestea, mama este arestată în anul 1958 și condamnată la 18 ani de temniță grea pentru "discuții dușmănoase la adresa regimului democrat". Ea este închisă și își petrece ultimii ani din viață în închisorile din Malmaison, Uranus, Jilava și Văcărești, murind la penitenciarul spital Văcărești.
"Aceasta dragoste care ne leagă" dezvăluie ororile regimului comunist și modalitatea nemiloasă în care acesta trata pe cei considerați "dușmani". Prin povestea mamei și fiicei, Doina Jela aduce în prim-plan curajul și rezistența umană în fața opresiunii și persecuției politice. Cartea ilustrează sacrificiul și legătura puternică dintre mamă și fiică în fața unei puteri care încearcă să le distrugă unitatea și dragostea.
"Aceasta dragoste care ne leagă" este o mărturie emoționantă și profundă despre lupta împotriva regimului comunist și despre puterea iubirii și a solidarității în fața nedreptății și opresiunii.
Criticii citati exprima opinii pozitive despre cartea "Aceasta dragoste care ne leagă" de Doina Jela. Adriana Bittel apreciază calitățile autoarei ca jurnalist de investigație, prozator și exprimă faptul că lectura cărții este dureroasă, dar captivantă. Zigu Ornea consideră că cartea este zguduitoare și apreciază talentul narativ al autoarei de a aduce la viață emoțiile și tragediile din documente. Monica Lovinescu, fiica protagonistei cărții, exprimă dorința de a fi putut scrie ea însăși această carte, dar recunoaște că rana provocată de evenimentele descrise nu a fost încă vindecată.
Aceste citate evidențiază puterea narativă a cărții, abilitatea autoarei de a construi o poveste captivantă și emoțională, precum și importanța rememorării evenimentelor tragice pentru a înțelege trecutul.
Cartea "Aceasta dragoste care ne leagă" de Doina Jela a fost publicată în anul 1997 la Editura Polirom.


sus