Doina Ruști se naște pe 15 februarie 1957 în comuna doljeană Comoșteni într-o familie de profesori ce au învățat-o încă din copilărie să citească cât mai mult. Chiar dacă aveau o meserie din înalta societate, viața lor nu era tocmai roz iar zilele negre trăite de autoare alaturi de ei au fost prezentate în majoritatea scrierilor sale. Totuși obiectele pe care le aveau au prezentat pentru Doina un mare interes iar imaginația sa începuse să se dezvolte cu ajutorul lor. De abia în 2004 publică primul roman, Omulețul roșu, care o va lansa în toate librăriile și îi va da startul unei cariere de invidiat. Bineînțeles că de-a lungul timpului a fost onorată și cu premii cum ar fi Ion Creangă, Convorbiri literare și Cartea Anului în 2015. Pe lângă romane a scris și scenarii și un dicționar dedicat mitologiei lui Eliade, așa că este un autor complet.
Romanul "Fantoma din moară" a fost publicat pentru prima dată în 2008 la editura Polirom, ediție ce va fi urmată de cea din 2017. În anul apariției va câștiga Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Proză și va ajunge în atenția criticilor ca fiind un roman de excepție. Povestea este structurată în trei părți, prima fiind Viața secretă a Adelei Nicolescu. Adela descoperă într-o zi pe internet un roman ce îi descria cu precizie viața, apoi un blog numit stafia.ro ce prezenta același lucru doar că într-un mod diferit. Printre rânduri descoperă și numele de Del ce îi aparținea unei fantome din satul natal pe care ea o cunoscuse din copilărie. "Moara" ne descrie viața câtorva personaje din satul Comoșteni și cum fantoma mai vizita moara din când în când. Și pentru că autoarea are o afinitate pentru regimul comunist, vedem și mici frânturi din viața de atunci. Două episoade importante descrise sunt explozia de la Cernobîl și 1 Mai muncitoresc din 1986. Capitolul final, "Două zile" ne duce și mai în trecut, pe vremea bunicului Nicolescu. Se pare că acesta trăise prin anii '20 iar sufletul său răzbunător a vrut să se întoarcă pentru a rezolva problemele din trecut.
Dar dacă v-aș spune că dacă mai citiți o dată lectura și totul ar căpăta un alt sens, ce părere ați avea? Coincidențe, decese bruște, oameni ce își caută sensul și încurcături de situație ce te vor pune pe gânduri.