Don DeLillo, născut la 20 noiembrie 1936, este un cunoscut scriitor american. A crescut într-o familie de imigranți italieni din Bronx. După terminarea liceului catolic, urmează cursurile colegiului Fordham, unde studiază teologia, istoria, filosofia, obținând o diplomă în Arta comunicării. Deși era deja un scriitor de cult apreciat, în anul 1985, după publicarea romanului "Zgomotul alb", primește o recunoaștere pe scară largă și Premiul Național de Carte pentru Ficțiune. Cartea lui DeLillo este o narațiune despre confuzia de sensuri și de valori care caracterizează lumea postmodernă, despre zgomotul de fond neîntrerupt ce acoperă toate mesajele umane.
Romanul "Zgomotul alb" descrie un an universitar din viața profesorului Jack Gladney. Acțiunea cărții poate fi greu de urmărit, deoarece Jack își petrece mare parte din timp detaliind conversații aparent lipsite de importanță, iar mai multe evenimente din roman nu au neapărat un impact direct asupra acțiunii poveștii. În ciuda acestor tangențe, din narațiune reiese o intrigă generală. Jack predă la școala "College-on-the-Hill", unde servește ca director al departamentului de studii asupra lui Hitler. Locuiește în Blacksmith, un orășel liniștit universitar, împreună cu a patra soție a sa, Babette, și cei patru copii proveniți din căsătorii anterioare: Heinricj, Steffie, Desine și Wilder. De-a lungul romanului, diverși frați vitregi și foști soți intră și ies din casa familiei.
Profesorul Jack a inventat disciplina studiilor hitleriste în anul 1968, recunoscând faptul că valorifică importanța lui Hitler ca figură istorică, ceea ce îi conferă un aer de demnitate și semnificație prin asociere. De-a lungul carierei, Jack a luat în mod conștient mai multe decizii pentru a-și întări propria reputație și pentru a adăuga un anumit volum identității sale personale. Cu toate acestea, el este în permanență conștient de faptul că aura și personajul lui au fost create în mod deliberat, făcându-și griji că va fi expus ca o fraudă. Spre marea lui rușine, nu știe să vorbească limba germană, astfel că atunci când este programată o conferință cu Hitler la colegiul la care predă, Jack începe în secret să ia lecții de germană. Mare parte din roman este structurată în jurul a două puncte majore ale intrigii: substanța toxică din aer și descoperirea de către Jack a participării soției sale la un studiu experimental al unui produs psihofarmaceutic numit "Dylar".
Într-o zi, Heinrich, fiul lui Jack, este găsit pe acoperișul casei, privind un nor de fum toxic care se ridică la cer, spunându-i faptul că apariția norului se datorează unui vagon ce a deraiat și a luat foc, eliberând în aer o substanță toxică otrăvitoare. Întreg orașul primește ordinul de evacuare într-o tabără de cercetași abandonată. În timp ce se află acolo, Jack află că a fost expus la Nyodene D, o substanță chimică letală, și că substanța rămâne în corpul uman pentru treizeci de ani, putându-i-se da un răspuns mai definitiv referitor la șansele de supraviețuire abia după cincisprezece ani.
Între timp, fiica lui Babette, Denise, descoperă un flacon cu pastile, pe a cărei etichetă scrie "Dylar", pe care mama ei le lua în secret. Deși inițial Babette se sustrage, evitând întrebările pe care i le pun atât Jack, cât și Denise, în final ea recunoscând faptul că medicamentul este unul experimental, fără licență, despre care crede că o poate vindeca de frica ei obsesivă de a muri.
Romanul a avut parte și de o excranizare de excepție, ce a avut premiera internațională în septembrie 2022, avându-i în rolurile principale pe Adam Driver, Greta Gerwig și pe Don Cheadle.
Cartea "Zgomotul alb" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în două ediții, și anume: Pandora M (2023) și Leda (2006).