Poate ați auzit de romane precum "Carnetul auriu" sau "Tainele noastre nu-s de vânzare" dar nu știați că autoarea acestora a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2007. Vorbim despre Doris Lessing care s-au născut pe 22 octombrie 1919 în Iran, în familia unui colonel. Din cauza serviciului tatălui, aceștia s-au mutat la Rhodesia când Doris avea câțiva anișori și toți oamenii credeau că aceștia duc o viață de vis acolo. Adevărul era că duceau traiul de pe o zi pe alta pentru că ferma nu reușea să convingă pe nimeni că dă produse de calitate. Așa a decis Doris să muncească, iar la 15 ani a început școala de asistente, perioadă în care a început să scrie povești pentru revistele locale.
După ce a plecat în Salisbury și a avut parte de o căsnicie eșuată din care au rezultat doi copii, aceasta se recăsătorește și mai are un fiu, Peter. Se va muta împreună cu el la Londra pentru un trai mai bun și pentru a-și urma visul de a deveni autoare însă succesul va dura până va apărea. În 1950 publică primul roman "Iarba cântă" dar nimeni nu o va baga în seamă. Asta până în 1982 când va publica "Carnetul auriu" care o va propulsa în lumea literară internațională și îi va aduce succesul cuvenit. Din 1982 va scrie pentru o perioadă câteva romane sub pseudonimul de Jane Somers pentru a dovedi că nu contează ceea ce scrii, ci cum te cheamă.
Nuvela psihologică "O coborâre în infern" a fost publicată în 1971, în limba engleză. Prima ediție în limba română apare în 1986 la editura Univers, și va fi urmată de ediția Polirom din 2007 în varianta cartonată sau cartonată cu supracopertă.
Charles Watkins este profesor la Universitatea Cambridge, dar starea sa emoțională începe să o ia razna. Într-o zi este găsit rătăcind de unul singur pe malul Tamisei într-o stare catatonică. Este dus la un spital de psihiatrie unde este tratat de doctorii X și Y, care îi administrează din ce în ce mai multe antipsihotice pentru a-l readuce în lumea reală. Charles însă trăiește o aventură incredibilă înăuntrul său plină de amintiri uitate și tărâmuri pe care imaginația sa i le-a oferit cu mult curaj.
Poate va fi greu să înțelegeți ce este real și ce nu, dar vă ajut puțin spunându-vă că tot ce este trist este real. Avem parte de ființe primordiale precum Minna Err și Merk Ury, care țin conferințe în nori pentru a reuși să trimită câțiva delegați pe Pământ, cunoscut că și iadul pentru ei. Misiunea lor era de a grupa oamenii pentru a nu mai fi separați, astfel, dacă cineva pățea ceva rău, simțeau și ceilalți și nu îl mai judecau.
Totul ia o întorsătură interesantă când unul dintre delegați este găsit amnezic rătăcind pe malul Tamisei. Cum a ajuns în această stare și ce l-au făcut să hoinărească stingher va trebui să aflați singuri.