Dorothy L. Sayers s-a născut pe 13 iunie 1883 în orașul Oxford într-o familie în care religia era foarte importantă. A studiat la Somerville College limbile moderne și literatura medievală și a obținut una dintre cele mai mari note la absolvire. În 1916 va publica prima sa carte intitulată Opere, iar doi ani mai târziu "Povestiri catolice și cântece creștine". A scris pentru revista școlii până să se mute în Franța pentru a activa ca profesoară, iar la întoarcere se va angaja ca agent copyright la SH Bensen. În 1921 începe o serie de unsprezece cărți ce îl vor avea în centrul atenției pe detectivul Lord Peter Wimsey. Pentru ea nu a fost de ajuns să fie cunoscută pentru propriile cuvinte, așa că a tradus Divină Comedie în 1949 și aceea i s-a părut cea mai bună lucrare.
Autoarea își va avea sfârșitul pe 9 iunie 1950 din cauza problemelor de sănătate netratate la timp însă va lăsa în urmă o colecție impresionantă de cărți ce tratează subiecte precum războiul, dragostea, religia, crima și misterul.
Romanul "Cinci piste false" a fost publicat pentru prima dată în 1931 la editura englezească Victor Gollancz. În limba română apare în 1994 la editura Univers, ediție ce va fi urmată de cea oferită de Nemira în 2007.
Sandy Campbell este un artist dar și alcoolic ce trăiește în orașul scoțian Galloway. Era apreciat de critici însă într-o zi este găsit mort lângă un tablou pe jumătate pictat și se crede că a fost doar un accident din propria vină. Lordul Peter Wimsey era în vacanță în acea vreme și când aude despre cele întâmplate își dă seama că sigur există un criminal pentru că acel tablou nu era mâna autorului. Oricine l-a ucis a făcut-o cu o noapte în urmă după spusele doctorului, dar cine putea face o asemenea înscenare? Existau șase artiști in zonă cu care Sandy avusese unele certuri, și toți se comportau suspicios. Îi cere ajutorul lui Charles Parker și începe să îi urmărească dar ancheta a fost îngreunată de orarul deloc prietenos al trenurilor și de alibiurile suspecților ce păreau atât de reale. După ce dau declarații, procurorul decide că nici una nu este de încredere așa că împreună cu poliția se întâlnesc la Wimsey pentru a pune țara la cale. Ferguson devine principalul suspect pentru că întotdeauna ținea un tub de vopsea de rezervă în buzunar iar când l-au interogat nu îl mai avea. Politia este sceptică dar lordul face o analiză amănunțită a ultimelor 24 de ore din care situația devine și mai grea iar Ferguson începe să iasă din peisaj. Ce s-a întâmplat de fapt la marginea râului rămâne să aflați voi pentru că eu le-am promis că păstrez secretul.
Romanul a fost transpus în pelicula cinematografică cu același nume în 1975, în rolul principal fiind Ian Carmichael.