Unul dintre cei mai apreciați scriitori ruși al tuturor timpurilor, Dostoievski se remarcă prin stilul literar deosebit și prin atmosfera apăsătoare a romanelor sale. Niciun alt rus nu se va ridica la nivelul marelui Dostoievski, iar scrierile vor dobândi valențe legendare.
Romane precum „Frații Karamazov”, „Anna Karenina" sau „Idiotul" vor face înconjurul lumii, iar numele lui Dostoievski va ajunge între primii cei mai apreciați scriitori ai lumii. Însă numele rusului nu este legat stric de romane, care își întind acțiunea pe sute de pagini, ci și pe nuvele de scurte dimensiuni, cu o acțiune concentrată.
Astfel, autorul creionează atent societatea murdară a vremurilor sale și expune magistral viața de dincolo de zidurile poleite ale Kremlinului. Personajele lui Dostoievski fac parte, îndeosebi, din pătura de jos a societății, trecute prin sărăcie cruntă, purtând fel și fel de traume ascunse sub hainele ponosite. La Dostoievski fiecare ascunde un secret, vreo taină, vreo nelegiuire săvârșită cu sau fără voie, iubește pasional, iubește platonic, se răzbună sau caută să își depășească condiția. În paralel cu lumea descrisă mai sus, Dostoievski plasează clasa conducătoare a Rusiei.
O portretizare interesantă a lumii de mijloc este realizată în nuvela „Eternul soț”, una dintre cele mai puțin cunoscute scrieri dostoievskiene. Apărută inițial în 1870 spune o poveste dramatică, dar intrigantă. Acțiunea, plasată la Moscova, se învârte în jurul relației dintre Velchaninov și Trusotsky. Cei doi bărbați trăiesc cumva într-un conflict mocnit, stârnit de iubirea pentru aceeași femeie. Simțul macabrului lovește din nou, iar Dostoievski ne lămurește că aleasa decedată este moartă.
Acțiunea se petrece la câțiva ani distanță de la moartea acesteia, când soțul află că a lui parteneră a avut o legătură cu bărbatul care locuia cu chirie în casa lor de la țară. Așadar cuprins de frustrările și rănile bărbatului înșelat, acesta pornește într-o nebunească pentru a-și înfrunta rivalul. Când îl găsește, Dostoievski schimbă cadrul și atitudinea personajelor sale.
La o primă analiză, cartea ar putea părea sărăcăcioasă și chiar plictisitoare, dar, pe parcurs, cititorul va fi absorbit de multitudinea de nuanțe și caractere pe care le întâlnește. Spre final, drama se accentuează, iar măștile încep să cadă. Înțelegem că nimeni nu este cine pretinde și că soțul blând nu e chiar mielușelul nevinovat al poveștii. Pe de altă parte, aflăm date interesante despre soția defunctă și pricepem care erau raporturile dintre ea și faimosul amant.
Dostoievski este, o dată în plus, inegalabil și nu are nevoie de nicio prezentare. Iubitorii literaturii rusești au ocazia să descopere o lucrare magistrală, într-o succesiune de fapte și personaje deosebite, iar în anticariatul nostru sunt disponibile mai multe ediții ale romanului: Adevărul Holding (2011), Niculescu (1998), Colos (1950), Art (2007).