Cine nu a auzit macar o data de Dostoievski? Crimă și pedeapsă, Demonii sau Amintiri din casa morților sunt doar câteva dintre titlurile cu care a reușit să se remarce în toată lumea, acum fiind considerat unul dintre cei mai prolifici scriitori ruși ai secolului al XIX-lea. Viața sa a fost una tumultoasă, a fost arestat, a scăpat de pedeapsa cu moartea datorită unei scrisori de la tatăl său și nici în literatură nu i-a mers prea bine. Decide împreună cu fratele său să întemeieze propria editură și ajunge să facă îndeajuns de mulți bani încât să călătorească cu soția sa în Europa. Nu a fost impresionat, i s-a părut un loc gri dar aici începe să scrie Idiotul la care a lucrat timp de un an.
Romanul "Oameni sărmani" a fost publicat pentru prima dată în 1846 în limba rusă. În limba română apare în 1955 la editura Cartea Rusă, ediție ce va avea zeci de succesori, printre care Polirom 2014, Litera 2015 sau Adevărul Holding în 2011.
A fost categorizat ca fiind primul roman social al Federației Ruse, și fiind primul său roman publicat a reușit să se afirme ca un nou geniu. Atât de simplu dar cu o puternică forță, a durat doar nouă luni să fie scris și iată că până și în ziua de azi este pe lista cărților de citit într-o viață.
Varvara Dobroselova și Makar Devushkin sunt veri însă sunt foarte apropiați mai ales că locuiesc pe aceeași stradă. Apartamentele lor erau în condiții groaznice și adesea făceau schimb de scrisori în acest sens, vizitele comune erau dificil de realizat pentru că nu erau singuri niciodată. Progresiv ajungem să le aflăm poveștile de viață și cum au ajuns în această situație teribilă. Varvara a trăit la țară și a trebuit să se mute în Sankt Petersburg atunci când tatăl ei și-a pierdut locul de muncă. Din cauza problemelor devine violent iar mama sa deprimată, și asta duce la decesul tatălui. Fata ajunge să stea în gazdă și se îndrăgostește de Pokrovsky dar nu după mult timp și acesta își dă duhul. Cum necazurile nu au cum să se oprească niciodată așa repede, și mama sa o părăsește și ajunge în grija Fedorei.
Makar lucrează la un xerox și este adesea batjocorit de colegii săi din cauza hainelor neîngrijite pe care le poartă. Condițiile lui de viață sunt mai grele decât ale verișoarei lui și ajunge să se considere un șobolan în societate. Când primește 100 de ruble de la șeful său pentru a-și cumpăra haine decide să îi dea o parte Varvarei pentru a se muta din oraș și a deveni guvernantă pentru că poate așa vor reuși amândoi să stea împreună într-un loc normal. Viitorul este promițător pentru el, tatăl său câștigă un proces și astfel familia se îmbogățește iar acum putea fi liber în sfârșit. Problema este că Varvara, după toată susținerea și fericirea, se îndrăgostește de un prieten de al fostului iubit și nu la scurt timp se logodește. Aceasta ar fi fost o veste bună dacă nu îi promitea lui Makar că se vor muta împreună.