Despre Douglas Adams
Douglas Adams s-a nascut pe 11 martie 1952 in Cambridge, Anglia, si a murit pe 11 mai 2001 in Santa Barbara, California, SUA, la varsta de 49 de ani, in urma unui atac de cord.
A urmat cursurile scolii primare la Brentwood School, in Essex, unde s-a remarcat prin inaltimea sa de peste 1,90 m si prin talentul sau pentru scris si umor. Mai tarziu, a studiat literatura engleza la St John's College, Cambridge. Aici, a devenit membru al faimoasei Footlights Revue, o asociatie de teatru studentesc renumita pentru legatura sa cu mari comici britanici.
De-a lungul carierei, Adams a lucrat ca scriitor de comedie pentru BBC si a colaborat cu scriitori si comici cunoscuti, cum ar fi Graham Chapman, membru al grupului Monty Python. A fost, de asemenea, interesat de tehnologie si ecologie, iar spre finalul vietii a fost implicat activ in diverse organizatii de protectie a mediului.
In 1991, s-a casatorit cu Jane Belson, cu care a avut o fiica, Polly Adams, nascuta in 1994. Dupa moartea lui Adams, mostenirea sa literara a fost pastrata cu grija de familie si de editorii sai, iar opera sa continua sa fie reeditata si adaptata.
Douglas Adams s-a nascut pe 11 martie 1952 in Cambridge, Anglia, si a murit pe 11 mai 2001 in Santa Barbara, California, SUA, la varsta de 49 de ani, in urma unui atac de cord.
A urmat cursurile scolii Brentwood School in Essex, iar mai tarziu a studiat literatura engleza la St John's College, Cambridge, unde s-a alaturat asociatiei de teatru Footlights Revue, faimoasa pentru legatura cu mari comici britanici.
De-a lungul carierei, Adams a colaborat cu BBC si comici ca Graham Chapman (din Monty Python). A fost interesat de tehnologie si ecologie, fiind implicat in organizatii de protectie a mediului.
In 1991, s-a casatorit cu Jane Belson si au avut o fiica, Polly, nascuta in 1994.
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (Ghidul autostopistului galactic), publicat in 1979, este romanul care l-a consacrat pe Douglas Adams, bazat pe un serial radiofonic de succes difuzat de BBC in 1978. Cartea il urmareste pe Arthur Dent, un britanic obisnuit care devine unul dintre putinii supravietuitori ai distrugerii Pamantului. Insotit de Ford Prefect si de ghidul „autostopistului galactic”, el descopera absurditatea si imensitatea universului. A devenit rapid un clasic al genului science-fiction, cunoscut pentru umorul sau absurd si satira sa. The Restaurant at the End of the Universe (Restaurantul de la capatul universului), publicat in 1980, este continuarea aventurilor lui Arthur si Ford, care ajung intr-un restaurant cu o atmosfera extravaganta, situat la marginea timpului. In aceasta carte, Adams continua sa exploreze teme precum nonsensul existentei si relatia oamenilor cu tehnologia. Life, the Universe and Everything (Viata, universul si tot restul), aparuta in 1982, prezinta o noua provocare pentru eroii nostri, care trebuie sa opreasca o rasa de extraterestri malefici, Krikkit, sa distruga intregul univers. Cartea aprofundeaza umorul sau caracteristic si satirizeaza probleme universale. So Long, and Thanks for All the Fish (La revedere si multumesc pentru pesti), publicata in 1984, il readuce pe Arthur pe un Pamant misterios, restaurat dupa distrugere, si exploreaza povestea sa de dragoste cu Fenchurch, o tanara enigmatica. Mostly Harmless, aparuta in 1992, este ultima carte din seria Ghidul autostopistului galactic. Aceasta continua sa trateze cu umor absurd fragilitatea vietii si universul plin de absurditati, oferind o concluzie ambigua si filosofica seriei. Dirk Gently's Holistic Detective Agency, publicata in 1987, este un roman distinct de seria autostopistului, care il are ca protagonist pe Dirk Gently, un detectiv neconventional care crede ca totul in univers este conectat. Cartea imbina elemente de mister, supranatural si comedie intr-un mod unic. The Long Dark Tea-Time of the Soul (1988) este o continuare a aventurilor detectivului Dirk Gently, explorand interactiunile absurde dintre zei, oameni si alte creaturi mistice, intr-o poveste cu accente satirice si fantastice.
Douglas Adams a fost apreciat de critici pentru umorul sau sofisticat si pentru abilitatea de a aborda teme filozofice profunde printr-o lentila absurdist-comica. Criticii au vazut in lucrarile sale o combinatie remarcabila de satire la adresa societatii moderne, explorare existentiala si parodii ale genului science-fiction. Ghidul autostopistului galactic, in special, a fost privit ca o inovatie in literatura SF, un amestec de tehnologie si filosofie prezentat cu o nonsalanta care a sfidat conventiile genului.
Criticii au laudat umorul sau absurd, vazandu-l drept o prelungire a traditiei comice britanice reprezentate de Monty Python, dar cu o nota proprie, mai science-fiction. Adams a reusit sa faca inteligibila complexitatea universului intr-un mod accesibil si captivant, lucru care a starnit un entuziasm aparte. Unii critici au considerat ca lucrarile sale combina comedia si absurdul intr-o maniera ce isi pastreaza relevanta, ajungand la un public larg si ramanand in cultura populara de-a lungul timpului.
In acelasi timp, Adams a fost apreciat si pentru curajul sau de a aborda teme existentiale intr-un ton aparent usor si nepretentios. In ciuda comediei, multe dintre operele sale au in fundal teme grave legate de sensul vietii, de singuratate si de insignifianta omului in vastitatea cosmosului, aspecte care i-au conferit profunzime. Unii critici au vazut in stilul sau o explorare a absurdului existential, inrudita cu lucrarile unor autori precum Kurt Vonnegut sau Samuel Beckett.
Desi a primit mai multa apreciere de la public decat din partea criticilor traditionali, Adams a ramas cunoscut ca un autor inovativ, care a sfidat categoriile fixe si a fost iubit pentru energia sa creativa si pentru influenta culturala pe care o are si in ziua de azi.
Opere: Ghidul autostopistului galactic (1979), Restaurantul de la capătul universului (1980), Viața, universul și tot restul (1982), La revedere și mulțumesc pentru pești (1984), Mostly Harmless (1992), Dirk Gently's Holistic Detective Agency (1987), The Long Dark Tea-Time of the Soul (1988), Last Chance to See (1990).