Douglas Coupland este un romancier, designer și artist vizual canadian, născut pe 30 decembrie 1961, la RCAF Station Baden-Soellingen în Germania de Vest. În 1965, familia Coupland s-a mutat în West Vancouver, unde tatăl său a deschis un cabinet medical privat după încheierea serviciului militar. Douglas a absolvit Sentinel Secondary School în West Vancouver în 1979 și a început studiile la Universitatea McGill, intenționând să studieze științele, în special fizica. După un an, a decis să se întoarcă în Vancouver pentru a-și urma înclinațiile artistice. Coupland a studiat la Emily Carr College of Art and Design din Vancouver, unde a obținut o diplomă în sculptură în 1984. A continuat studiile la European Design Institute din Milano și la Hokkaido College of Art & Design din Japonia. În 1986, în timp ce se afla în Japonia, a urmat cursuri de științe economice, arte plastice și design industrial. Primul său roman, "Generation X: Tales for an Accelerated Culture" (1991), a devenit un bestseller internațional, iar de atunci, Coupland a publicat 13 romane, două colecții de povestiri, șapte cărți de non-ficțiune și numeroase lucrări dramatice și scenarii pentru film și televiziune.
Printre lucrările sale notabile se numără “Microserfs”, "Girlfriend in a Coma", "JPod" și “All Families Are Psychotic”. Douglas Coupland a fost distins cu numeroase premii și onoruri, inclusiv titlul de Ofițer al Ordinului Canadei și membru al Ordinului Columbiei Britanice. A fost de două ori pe lista lungă pentru Premiul Scotiabank Giller și a fost finalist pentru Premiul Writers' Trust Fiction.
“Generația X” este lucrarea de debut a autorului Douglas Coupland, publicată inițial în 1991. În România a fost publicată în anul 2008 la editura Humanitas, în colecția de cărți “Raftul Denisei”. Romanul este structurat ca o narațiune în ramă, similară cu "Povestirile din Canterbury" de Chaucer sau "Decameronul" de Boccaccio. Romanul este compus din trei părți și urmărește viețile a trei prieteni ce își împărtășesc poveștile personale, dar și povești fantastice create de ei. Andy, Dag și Claire trăiesc împreună în Valea Coachella din sudul Californiei. Aceștia au renunțat la carierele lor plictisitoare și s-au mutat în deșert pentru a scăpa de presiunile societății și pentru a-și crea propria versiune a visului american.
Cartea a fost percepută ca un roman revoluționar la momentul publicării sale, care a popularizat termenul "Generația X" și explorează teme legate de funcția și natura povestirii, tensiunea dintre materialism și auto-exprimare și valoarea prieteniei. A fost apreciată mai ales pentru modul în care a capturat deziluzia și anxietatea unei generații de tineri în căutarea sensului și respingerea normelor sociale.