Colecția "Povestiri istorice" a fost publicată pentru prima dată la editura Societatea de Științe Istorice și Filologice în anul 1976, ediție ce o puteți găsi și pe site-ul nostru. Alături de aceasta, vă puteți delecta cu alte numeroase ediții cum ar fi editura Didactică și Pedagogică, 2001 sau editura Vizual din 1998.
Dumitru Almas se naște pe 19 octombrie 1908 în satul Negrești din Neamț într-o familie săracă dar iubitoare. El a fost cel mai mare dintre cei zece copii și a urmat școala în satul natal apoi liceul în Piatra Neamț. Datorită notelor și insistențelor părinților, ajunge la Facultatea de litere și filosofie din București, unde obține și un doctorat ce avea tema "Voltaire istoric". Multă vreme va fi profesor de liceu până când în 1949 va ajunge conferențiar universitar apoi profesor universitar acolo unde și-a terminat studiile.
Debutul literar are loc în 1938 cu nuvela Moartea colecționarului de fluturi iar la un an distanță publică în revista "Azi" o biografie romanțată a lui Miron Costin. Va fi foarte apreciat pentru cunoștințele sale istorice explicate atât de simplu încât până și un copil le-ar înțelege, și asta i-a adus premiul Uniunii Scriitorilor în 1942 și 1954. A avut și meseria de ziarist prin intermediul căreia a ajuns președinte al revistei "Scânteia" și a colaborat cu publicații naționale dar și internaționale. Datorită talentului său nativ de a povesti, a participat la alcătuirea manualelor de istorie din care tu sau părinții tăi ați studiat.
Colecția "Povestiri istorice" a fost publicată inițial cu titlul de "Scântei de peste veacuri. Povestiri istorice pentru copii și tineret" și a avut un impact extraordinar asupra tinerilor din perioada comunistă. El a reușit să sintetizeze biografiile sau întâmplările din viața marilor domnitori în doar câteva pagini și să aducă zâmbetul pe buze până și bătrânilor. Vă puteți bucura de povesti precum "Mihai Viteazul, voievod al tuturor românilor", "Unirea cea mare", "Glorie eternă eroilor noștri" sau "Ileana Cosânzeana din Țara Hațegului".