Despre Dumitru Constantin Dulcan
Dumitru Constantin Dulcan (n. 6 noiembrie 1938, Marghia, Arges) este un neurolog si un psihiatru cu un doctorat in stiinte medicale si cu o larga deschidere catre filozofia stiintei. A absolvent Colegiul I.C. Bratianu din Pitesti si Facultatea de Medicina Generala din cadrul Institutului Medico‑Militar (1962).
S-a specializat in neurologie si in psihiatrie (in anul 1971 si, respectiv, 1983) si a dobandit competente in explorari neurofiziologice EEG, EMG, PE, Terapia durerii.
A condus sectia de neuropsihiatrie a Spitalului Militar Central din Bucuresti si i s-a oferit ocazia sa progreseze in cercetarea creierului si sa inteleaga importanta gandurilor noastre pentru organismul si mediul inconjurator. Dumitru Constantin Dulcan este membru in numeroase societati stiintifice nationale si internationale (Academia Americana de Neurologie, Societatea Europeana de Neurologie, Organizatia Internationala de Cercetare a Creierului).
Inteligenta materiei, cea mai cunoscuta lucrare a sa, a fost publicata pentru prima data in 1981 si a reprezentat un soc pentru romanii de pretutindeni, starnind interesul unei game largi de cititori - biologi, psihologi, fizicieni, informaticieni, filozofi, sociologi si chiar clericii. Receptia „oficiala” a fost insa departe de a fi exceptionala, din cauza regimului comunist. De aceea, desi foarte apreciata in randul cititorilor sai si considerata un best-seller la vremea respectiva, cartea a fost curand retrasa din propunerile pentru Premiile Academiei Romane si a fost „redusa la tacere”.
O a doua editie revizuita a fost publicata in 1992, cand a fost distinsa cu premiul „Vasile Conta” al Academiei Romane. Revista „Formula As” spune despre aceasta carte ca este „o carte care a nelinistit lumea stiintifica romaneasca pentru ca a avut curajul sa aduca in discutie o perspectiva asupra lumii si Universului care pareau pierdute pentru totdeauna.” In 2009 a aparut o a treia editie, revizuita si adaugita.
Din 1993 a fost conferentiar universitar si apoi profesor la Universitatea Titu Maiorescu (1998), unde a fost, de asemenea, sef al catedrei de neurologie.
Dumitru Constantin Dulcan este si autor a peste 300 de studii si al unor brevete de inventii, detinator al multor premii stiintifice si literare. A fost, de asemenea, nominalizat intre cei 100 de romani pentru istoria lumii (stiinta si cultura).
Lucrarile sale cu continut eseistic si filosofic cele mai cunoscute sunt: Inteligenta materiei (prima editie publicata in 1981, iar celelalte doua in 1992 si, respectiv, in 2009); Somnul ratiunii (publicata in 2001 si editia a II-a si III‑a, revizuite si adaugite, in 2014); Notes sur la metaphysique de Maurice Careme (2003); Gandirea omului modern. Culmi si limite (2006); In cautarea sensului pierdut (doua volume, 2008); Catre noi insine (doua volume, 2010 – 2013); Mintea de dincolo. Sinteza si semnificatia experientelor mortii clinice (prima publicare in 2013, urmata de editia II-a, 2015); Creierul si Mintea Universului (2019).