Despre Dumitru Popescu
In anul 1928 se nastea politicianul, jurnalistul, prozatorul si memorialistul roman Dumitru Popescu. A absolvit stiinte economice (1951) si a intrat in Partidul Muncitoresc Roman (1953). Originea poreclei sale nu este cunoscuta, insa unele pareri justifica numele prin severitatea politicianului fata de subalternii sai.
A debutat ca jurnalist la revista Contemporanul, in anul 1950, cand era inca student. A lucrat apoi la Scanteia tineretului si Scanteia. Desi nu se cunosteau inca, in anul 1956 Nicolae Ceausescu l-a invitat sa ocupe functia de redactor-sef al ziarului Scinteia tineretului cu ocazia pregatirii congresului Uniunii Tineretului Muncitor. Timp de doi ani a exercitat functia de director general al Agerpres. Dupa o pauza de trei ani, va reveni in jurnalism (1965), de data aceasta ca redactor-sef la Scanteia, unde va lucra pana in 1968.
In anul 1953 s-a inscris in Partidul Muncitoresc Roman, iar dupa noua ani a devenit vicepresedinte al Comitetului de Stat pentru Cultura si Arta (sau ministru adjunct al Culturii), functie pe care o va avea pana in 1965. In acest an a devenit membru al Comitetului Central al P.C.R., unde a ramas pana la caderea regimului politic.
Intre anii 1962–1965 era vicepresedintele Comitetului de Stat pentru Cultura. A fost primit in Comitetul Central al P.C.R., unde a inaintat rapid in functie. Din anul 1969 facea parte din Comitetul Politic Executiv (CPEx). In anii 1970 a devenit un om de incredere al fostului presedinte Nicolae Ceausescu si a contribuit la construirea cultului personalitatii acestuia. In 1981 a ajuns in pozitia de rector al Academiei de invatamint social-politic Stefan Gheorghiu din Bucuresti, universitate exclusiv specializata in recrutarea cadrelor Partidului Comunist Roman.
La sfarsitul anilor a cerut cenzurarea imaginilor cu animale din desenele animate transmise la sfarsitul anilor optzeci in emisiunea televizata Gala desenului animat. Fara ca el sa confirme, un zvon din epoca vorbea despre faptul ca avusese un copil care s-a nascut cu malformatii grave, motiv pentru care cauta sa evite in chip radical imaginile legate de copii sau animale.
Scrierile sale literare sunt putin cunoscute; este autorul unui numar mare de volume in proza, poezie si eseuri. Incepand din anii 1990 a redactat memorii privitoare la perioada comunista. Fostul politician este pensionar si locuieste in Bucuresti. Pentru a scrie, vara pleaca la casa de vacanta aflata intr-un sat din judetul Teleorman.
Lucrari: Am fost si eu cioplitor de himere; Cronos autodevorandu-se; Elefantii de portelan; Panorama rasturnata a mirajului politic Pumnul si palma (roman); Timpul lepros; Raza de cobalt; Vitralii incolore; Focul de paie; Poezii scrise in inchisoare. Ieslea minotaurului; Muzeul de ceara; Pentru cel ales; Iesirea din labirint. Eseuri; Insomnia dragonului; Drumuri europene; Un om in Agora; Impresii de calator; Iesirea din labirint; Cenusa din ornic; Introducere in dogmatica.