Filtre:
Edituri
 Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane(11) Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane(7) Deisis(7) Basilica(5) Harisma(4) Institutului Biblic si de Misiune al Bisercii Ortodoxe Romane(4) Cristal(3) Institului biblic si de misiune ortodoxa(3) Dacia(3) Institutul Biblic si de Misiune Ortodoxa(2) Arhidiecezana(2) Elion(2) Bucuresti(2) Mitropoliei Olteniei(2) Anastasia(2) Scripta(2) Scrisul Romanesc(2) Paideia(2) Reintregirea(1) Cuvantul Vietii(1) Cerf(1) Valahia(1) Casa Cartii de Stiinta(1) Mitropolia Olteniei(1) Albatros(1) Omniscop(1) Porto Franco(1)
Pret
  20 - 50 Lei (2)  50 - 100 Lei (1)
An aparitie
19392019
Limba
 Romana(77) Franceza(1) Engleza(1)
Coperti
 Brosate(49) Cartonate(27) Cartonate si supracoperta(3)
Colectii
 Mari Scriitori Crestini(1)

Filtrează
Carti Dumitru Staniloae
Ordonează
Dumitru Staniloae - Ortodoxie si romanism Vezi detalii Dumitru Staniloae - Ortodoxie si romanism IN STOC Pret: 70,00 Lei
Pagina: 1234
Carti Dumitru Staniloae
Despre Dumitru Staniloae

Dumitru Staniloae a fost un preot roman, profesor universitar, traducator, scriitor si ziarist. Ca si scriitor nu este la fel de cunoscut precum alte nume din literatura romana, insa a fost si inca este considerat unul dintre figurile proeminente din teologia europeana a secolului XX, poate cel mai cunoscut teolog roman din timpul sau. Staniloae a fost, de asemenea, membru titular al Academiei Romane.

Locul nasterii sale este Vladeni. Se naste intr-o familie cu 5 copii, Dumitru fiind al cincilea, avandu-i ca parinti pe Irimie si Rebeca Staniloae. Mama sa era nepoata de preot. Studiile sale consista din studiile secundare urmate la liceul Andrei Saguna din judetul Brasov intre anii 1914 si 1922, precum si cele superioare urmate la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, unde a completat numai primul an. Dupa asta, a urmat Facultatea de Teologie din Cernauti intre anii 1923 si 1927, unde si-a obtinut si doctoratul in anul 1928.

Dupa cum e de asteptat, o foarte mare parte din operele sale literare au teme si motive teologice. Dumitru Staniloae a scris multe lucrari teologice; teza sa de doctorat al carui subiect a fost Viata si activitatea patriarhului Dosoftei al Ierusalimului si legaturile lui cu tarile romanesti. Staniloae a fost de asemenea si redactor al publicatiei Telegraful Roman intre ianuarie 1934 si mai 1945. A fost profesor titular de Teologie Dogmatica si Simbolica la Facultatea de Teologie din Bucuresti, catedra de Ascetica si Mistica. In anul 1981 primeste premiul Crucea Sf. Augustin din Canterbury, pentru meritele sale teologice si crestinesti, distinctie acordata la Londra. Primeste si titlul de Doctor Honoris Causa al Institului ortodox Saint Serge din Paris, tot in 1981. In anul 1991 este inca odata numit Doctor Honoris Causa la Atena, la Facultatea de Teologie. Lui i se datorează traducerea în limba română a Filocaliei, textul în limba greacă fiind adus de la Muntele Athos de către părinţii Arsenie Boca şi Serafim Popescu.

Despre parintele Dumitru Staniloae s-a spus ca a evidentiat prezenta lui Dumnezeu in istorie si in sufletul omului. In ciuda statutului sau, a suferit o detentie pe 5 septembrie 1958, fiind retinut de Securitate, el si membri ai miscarii Rugul Aprins. Este inchis la penitenciarul Aiud si tinut acolo luni de zile, mare parte din timp in izolare, fiind eliberat in 1963. Dumitru Staniloae carti. Chiar şi în temniţa grea părintele a susţinut prelegeri şi cuvântări menite să-i susţină pe ceilalţi, să le întărească credinţa,  să le limpezească înţelegerea, să-l slăvească pe Hristos Dumnezeu, discursul său teologic fiind încărcat de dragoste şi de dorinţa de a-i face pe ceilalţi să simtă şi să înţeleagă. Parintele Staniloae moare la varsta de 89 de ani, in 1993 pe data de 5 octombrie in Bucuresti. Este inmormântat în cimitirul mănăstirii Cernica.


sus