Poate că ați auzit de Stuart Little sau de Cântecul lebedei, ei bine ele sunt scrise de E. B. White, cel ce cu doar trei cărți de copii scrise a ajuns unul dintre cei mai iubiți autori din domeniu din toate timpurile. A vândut zeci de milioane de exemplare iar cărțile sale sunt prezente în toate școlile din lume datorită stilului său ce îmbină amuzamentul cu fabula.
Cartea pentru copii "Pânza Charlottei" a fost publicată pentru prima dată la editura Harper& Brothers în 1952. În limba română apare la editura Rao în 2008, ediție ce va fi urmată de Arthur în 2015.
Ocupă locul 78 în lista celor mai vândute cărți din toate timpurile și nu e de mirare, copiii din întreaga lumea au fost și sunt captivați. A vândut peste 45 de milioane de exemplare în peste 50 de țări și a câștigat medalia Laura Ingalls Wilder. Autorul a și recitat de multe ori povestea în fața publicului și la ani distanță a apărut un e-book al secolului trecut ce a fost o mină de aur pentru colecționari. În 1973 este adaptată în pelicula cinematografică cu același nume produsă de Hanna Barbera iar în 2006 a ieșit și varianta modernă produsă de Paramount Pictures. În același an apare și jocul video pentru toate platformele ce a captivat copii și mai tare.
Fern Arable este o fetiță cu o inima mare ce reușește să salveze un porcușor de la tăiere și decide să aibă grijă de el și să îl numească Wilbur. Îl îngrijește așa de bine încât într-o lună crește cât alții în șapte așa că îi este vândut unchiului Zuckerman. Acolo el își caută prieteni însă nimeni nu vrea să stea cu el din cauza aspectului, doar un păianjen pe nume Charlotte începe să îi ofere dragoste. În curând purcelul află că noul stăpân îl creste pentru tăiere așa că noua sa prietenă decide să pună la cale un plan pentru a-l salva. Fern de multe ori asculta animalele însă nu înțelegeau ce spun și odată cu vârsta își pierde interesul pentru ele. Pe măsură ce o nouă vară trece, Charlotte se gândește să facă din Wilbur o celebritate așa că începe să scrie din pânză tot felul de laude la adresa lui. Când Zuckerman observă spune întregii lumi că este un miracol și hambarul său devine un obiectiv turistic. Fern începe din nou să petreacă timpul cu animalele iar mama sa se îngrijorează pentru că îi tot spune povești despre cum ele vorbesc și ea începe să le înțeleagă limbajul. O duce chiar și la doctor și se dovedește că hambarul este un loc terapeutic pentru Fern și purcelușul este un prieten de nădejde. Tot el ajunge la un concurs unde nu reușește să ia premiul cel mare, doar unul special din partea judecătorilor. Charlotte fiind un păianjen de hambar știe că ultimele clipe îi sunt aproape și este atât de fericită că a reușit să îi curme viața lui Wilbur. Decide să rămână la târg pentru a nu fi văzută de prietenii săi dar le lasă în hambar ouăle pentru a avea grijă de succesorii săi.