Howards end


E. M. Forster - Howards end
E. M. Foster s-a născut pe 1 ianuarie 1879 în orașul englez Marylebone în familia unui arhitect. După ce și-a terminat studiile, a devenit crainic pentru Radio BBC și a fost extrem de apreciat, asta până când publicul larg a aflat întâmplător că este homosexual.  Pasionat de ceea ce înseamnă moștenire, a studiat acest domeniu și a călătorit în toată Europa pentru a regăsi rudele îndepărtate ale familiei sale. Inspirat de poveștile auzite a scris și primul său roman, Where angels fear to tread în 1905. Apogeul carierei sale a fost dat de Un drum către India, ce analiza cu mare acuratețe relațiile dintre Est și Vest. La 85 de ani a plecat într-un pelerinaj și se pare că aceasta a fost ultima călătoria a sa. Din cauza unui accident vascular cerebral, autorul își are sfârșitul pe 7 iunie 1970 iar romanele sale vor fii publicate postum de prietenii săi.
Romanul "Howards end" a fost publicat pentru prima dată la editura Edward Arnold în toamna anului 1910. În limba romana apare în 2005 la editura Leda, ediție ce va fi urmată de Polirom în 2016.
Adaptată de nenumărate ori, cartea a fost un mare succes al vremii și a ajuns pe lista celor mai bune cărți de citit într-o viață. În 1992 apare filmul în regia lui Jane Ivory, BBC a produs miniseria în 2017 iar John Hurt o va citi la radio în 2009.
Ne aflăm în Anglia la începutul secolului al XX-lea, unde economia, filosofia și politica erau atât de vagi dar totuși stricte. Preocupat de schimbările ce aveau loc în țara sa, autorul a decis să își pună, și să ne pună întrebarea "Cine va moșteni Anglia?". Pentru a răspunde la întrebare decide să exploreze viață a trei familii din clase sociale diferite. Familia Schlegel face parte din clasa superioară, sunt intelectuali și își pot permite orice. Familia Wilcox este din clasa muncitoare, sunt materialiști, pragmatici și încearcă să respecte fiecare regulă. În final, este și familia Bast condusă de un agent de asigurări. Nu prea merge afacerea așa că el speră că dacă va citi va reuși să ajungă măcar în clasa de mijloc. Autorul îi explorează pe toate părțile, ba mai mult, îi  face să se întâlnească unii cu alții. Helen Schlegel trăiește  o scurtă poveste de  dragoste cu Paul Wilcox, Margaret Schlegel se împrietenește cu Ruth Wilcox, apoi se căsătorește cu Henry după moartea lui. Moșia doamnei Wilcox era la Howards End și cu toții se întrebau oare cine va reuși să pună mâna pe ea după moartea ei. Acest conac este cel puțin laitmotivul romanului iar punctul culminant se întâmplă chiar acolo. Cei cu bani încercau să îl cumpere, cei ce munceau încercau să pregătească pământul iar cei fără de nimic încercau să intre pe sub pielea proprietarilor. Ideea morții îi năpădește pe fiecare în parte iar ceea ce vor face în acest sens rămâne să vedeți singuri.


sus