Publicată inițial în anul 1816, povestea semnată de scriitorul prusac E. T. A. Hoffmann avea să cunoască faima internațională după adaptările cinematografice de mai târziu. Este necesar să amintim că lucrarea este la bază o poveste pentru copii, dar va fi iubită de publicul de toate vârstele. Treptat, lucrarea lui Hoffmann ajunge pe marile ecrane din întreaga lume, pe scenele teatrelor, dar și sub forma unor benzi desenate de mare anvergură.
Cartea debutează cu o istorie fantastică dedicată copiilor, iar eroina este tânăra Marie, a cărei jucărie favorită de Crăciun prinde viață și o duce pe aceasta într-o călătorie fascinantă. De aici înainte, Marie și al său Spărgător de nuci leagă o prietenie deosebită, bazată pe încredere și respect reciproc. Astfel, fetiță este purtată într-un univers paralel, dominat de păpuși și alte marionete caraghioase, iar aici se țes tot soiul de povești extraordinare.
Hoffmann are darul de a evoca povestea într-o manieră ciudată, deosebită și greu de crezut. Planul real alternează frumos cu ficțiunea, iar personajele sunt într-o permanentă aventură. Baletul lui Ceaikovski va avea la bază opera lui Hoffmann și va pune în scenă povestea scriitorului de origine prusacă într-o manieră incredibilă. „Spărgătorul de nuci” este o poveste ideală pentru cititorii de toate vârstele, o poveste care depășește limitele imaginației și creativității și conduce audiența într-o zonă nouă, idilică. Cartea ajunge pe piața de carte numaidecât și se va epuiza imediat. Tradusă în peste 50 de limbi de circulație internațională, lucrarea va beneficia de un feedback pozitiv din partea criticilor literari. Astfel, Hoffmann atinge succesul absolut cu scrierea sa și devine un model pentru alți autori aflați la început de drum.
„Spărgătorul de nuci” nu este nici pe departe o lectură simplă, ba dimpotrivă. Cartea tratează în profunzime sentimentele și stările emoționale ale personajelor și expune frumos situațiile în care acestea sunt prinse. Treptat înțelegem că Marie poartă o relație deosebită cu jucăria sa, care prinde viață și îi este alături în această incursiune deosebită. Așadar, între cele două personaje se încheagă o legătură stranie, bazată pe armonie și echilibru, iar fetița trăiește o experiență de neuitat. Rămânem profund îndrăgostiți de maniera clară și simplă prin care scriitorul reușește să ne expună întreaga poveste și culegem din aceasta cele mai frumoase povețe. Apoi, aproape de finalul incursiunii noastre, înțelegem că ceea ce Hoffmann a dorit să ne prezinte este o alegorie adusă vieții simple, în liniște și pace.
Emoționanta sa poveste este acum încheiată într-o manieră neașteptată, iar noi, cititorii, suntem părtași la schimbul de trăiri și sentimente dintre personajele operei. Aceasta lume magică este descrisă într-o manieră necunoscută nouă până acum, dar ne va acapara întru-totul.
Lucrarea se regăsește astăzi în rafturile noastre în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Miron (1997), Litera (2009), Poseidon (2013).