Crimele din Rue Morgue este o povestire scurtă scrisă de Edgar Allan Poe și publicată pentru prima dată în anul 1841 în Graham's Magazine. A fost descrisă ca fiind prima povestire modernă polițistă.
C. Auguste Dupin este un bărbat din Paris care rezolvă misterul ce înconjoară brutala ucidere a două femei. Numeroși martori au auzit suspectul, însă niciunul nu poate spune cu exactitate în ce limbă vorbea acesta. La locul crimei, Dupin găsește păr ce nu pare a fi de proveniență umană.
Considerat primul detectiv ficțional, Dupin al lui Edgar Allan Poe prezintă multe trăsături care au devenit convenții literare de bază în scrierile polițiste ce au urmat, inclusiv în Sherlock Holmes și Hercule Poirot. Multe alte personaje ulterioare, spre exemplu, urmăresc modelul lui Poe de detectiv genial, prietenul său servind drept narator, iar revelarea ucigașului fiind făcută mai devreme decât ar prezenta-o dovezile efective. Dupin mai apare și în Misterul Mariei Roget.
Cuvântul detectiv nu exista în vremea când Poe a scris Crimele din Rue Morgue, deși au fost alte povestiri care prezentau personaje similare, precum Mlle. de Scuderi din Das Fraulein von Scuderi de E. T. A. Hoffmann și Zadig al lui Voltaire.
Titlul original al povestirii a fost Crimele din Rue Trianon, dar a fost transformat în Crimele din Rue Morgue pentru o mai bună asociere cu crimele și moartea. Continuarea povestirii este Misterul Mariei Roget, carte apărută în foileton în decembrie 1842 și Ianuarie 1843. Deși considerată o continuare, Misterul Mariei Roget conține foarte puține elemente comune cu Crimele din Rue Morgue, pe lângă detectivul Dupin și plasarea acțiunii tot în Paris.
Crimele din Rue Morgue a fost și una dintre primele scrieri ale lui Poe care au fost traduse în limba franceză. Între 11 iunie și 13 iunie 1846 cartea a fost publicată în La Quotidienne sub titlul Un meurtre sans example dans les Fastes de la Justice.