Cunoscut drept unul dintre reprezintă de seamă ai literaturii de suspans, Edgar Wallace va lupta din greu pentru a câștiga faima internațională. Născut și crescut într-o familie săracă, viitorul maestru al romanelor polițiste va fi nevoit să muncească încă de la o vârstă fragedă. Lipsa resurselor materiale, dar și a oamenilor de nădejde, vor fi cauzele din pricina cărora autorul își va abandona studiile. Deși nu beneficiază de o educație aleasă, manifestă interes deosebit pentru literatură și istorie. Începe să scrie încă din adolescență, când ține un jurnal pe care îl va publica ani mai târziu. Prin intervenția lordului Harmworth, Wallace obține un post la o gazetă locală. Lucrează aici o bună bucată de vreme și reușește cumva să facă economii, care îi vor fi de folos mai târziu. Întreprinde câteva călătorii în străinătate și își găsește inspirația pentru opere faimoase.
Până la faima adevărată este însă cale lungă, dar Wallace o va străbate când agale, când la galop. „Vrăjitorul" va fi probabil cel mai de succes roman al său, tradus în peste 40 de limbi de circulație mondială și având încasări record. Dar mirosul banilor nu îl va îmbata ușor pe Wallace, ba din contră, îl va trezi la realitate. Astfel, munca îi devine și mai asiduă, iar succesele nu întârzie să apară.
„Arcașul verde” apare în 1919 și este una dintre operele cunoscute ale lui Wallace. Târziu, studiourile de la Hollywood vor aduce pe micile ecrane o producție inspirată din cartea englezului. După cum ne-a obișnuit, acțiunea romanului este apăsătoare și misterioasă, intriga concentrându-se în jurul unui personaj enigmatic, a cărui identitate va fi relevantă abia spre final. La Wallace nimeni nu e cine vrea să pară, locurile ascund taine greu de imaginat, iar personajele duc lupte grele pentru a-și ascunde faptele abjecte. În mediul acesta ostil, prin orașe fictive, aflate la marginea lumii, ori în locuri bine ascunse, își fac veacul oameni ciudați, neînțeleși, răi, măcinați de ură și ascunzând planuri înfricoșătoare.
Wallace creează o poveste intrigantă, o lume nebună, guvernată de răutăți și ambiții, dar nu se îndepărtează de stilul care l-a consacrat. Adesea, Wallace a fost comparat pe nedrept cu Agatha Christie. La o analiză mai atentă, observăm că cei doi sunt extrem de diferiți, dar fiecare este genial în felul său. Englezul aduce ceva inovativ în literatura universală și dă dovadă de o forță psihologică deosebită.
„Arcașul verde” cucerește rapid publicul, iar mini seria difuzată de postul de televiziune AXN aduce un plus de celebritate autorului. În rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale romanului, dintre care amintim următoarele: Valahia (1991), Tineretului (1970), Universul Familiei (1992), Editura Didactică și Pedagogică (2007).