Autoare americană de renume, este cunoscută la nivel mondial pentru scrierile sale pline de culoare și farmec, dar și pentru temele de larg interes pe care le abordează. Pasionată de artele frumoase, nu reușește să se remarce de la început, însă dă lovitura cu scrierea Vârsta inocenței, pentru care obține Pulitzer Prize, fiind astfel prima femeie care beneficiază de acesta. Lucrările sale de tinerețe sunt pline de veselie, de energie și dominate de aură dramatică, care pune cititorul în gardă. Eroii sunt copleșiți de fel și fel de imagini din trecut, de reverii, de nebunie, de visuri abstracte și de ambiții care îi conduce către pieire.
Pe parcurs, odată cu înaintarea în vârstă, Wharton se dedică mai mult psihologiei personajelor sale și lasă drama pe plan secund. Nu de puține ori va fi comparată cu James Joyce ori chiar Marry Shelly. Totuși, Edith are o unicitate aparte și o capacitate de evocare nemaipomenită.
Târziu, în anii maturității și bătrâneții sale, autoarea își găsește stilul și este încoronată drept cea mai impunătoare figura literară a secolului său. Lucrările îi sunt studiate, analizate, copiate, citate și adaptate pentru o serie de pelicula marca HBO.
Deși nu este una dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale, “Casa veseliei” este o lucrare amplă, plină de personaje energice, care încearcă din răsputeri să își depășească condiția mizeră. Într-un secol plin de fel și fel de revolte sociale, Cartea se concentrează, spre deosebire de altele pe care autoarea le-a semnat de-a lungul vremii, pe contextul social al epocii, pe sărăcia cartierelor mărginașe, pe lupta dintre stat și biserică, pe neputința celor cinstiți de a-și îmbunătăți statutul și de a trăi o viață decentă. În mijlocul lucrării, sunt câteva personeje feminine emblematice, care vor contura, o dată în plus, ardoarea cu care scriitoare susține libertatea feminină într-o perioadă în care astfel de subiecte nu erau tratate sau luate în seamă. Într-o comunitate patriarhală, eroinele lui Edith sunt libere în gândire, sunt purtate de gânduri mărețe și au ambiții curajoase. Aici, mai puternic ca niciodată, barbații sunt auxiliari și nu mai ocupă filiera centrală a acțiunii. Cartea nu este una plină de suspans, nici pe departe, dar are o acțiune care intrigă și care stârnește curiozitatea încă de la primele capitole.
Cartea îmbină drama veacului cu o goană pentru modernizare care se simte puternic în societatea americană a vremurilor. Tradusă în mai multe limbi de circulație internațională, lucrarea devine bestseller în țara de origine a scriitoarei și servește drept sursă de inspirație pentru generațiile viitoare. Pe site-ul nostru, lucrarea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Litera (2018), Junimea (1982).