Edith Wharton este celebră în epoca sa pentru rafinamentul cu care dă naștere unor povești aparent banale. Dragostea și tristețea merg mână-n mână la autoarea pasionată de design vestimentar, literatura clasică și pictură. Spirit boem, feministă încă de dinainte ca această mișcare să prindă real contur, Edith se naște în patria care pare să îi ofere agonia și extazul, gloria și, în cele din urmă, decăderea. Prima femeie carea avea să câștige prestigiosul Premiu Pulitzer Prize, se va lovi de o rigoare socială nemaivăzută. Cunoscătoare a mai multor limbi străine, visătoare și capabilă să lucreze atât stofele straielor cu care va deschide un negoț profitabil, cât și cuvintele pe care le va cuprinde în manuscrisele sale, Wharton este de-a dreptul deosebită.
Stârnește invidii serioase în epocă prin originalitatea și, mai ales, prin curajul de a explora terenuri literare neatinse încă. Cumva, curajul cu care își evocă povestirile este de neimaginat într-o epocă dogmatică, plină de sperietori și profund religioasă. În vremuri în care statul și biserica nu erau puteri separate, în care dragostea și încrederea erau valori necunoscute sau neacceptate, iar bogăția și corupția măcinau civilizațiile, o femeie îndrăznește să schimbe viziunea, să deschidă uși, să dezvăluie lumi.
Eroina lucrării este Kate, o femeie frumoasă, dar stranie, care tocmai dorește să se întoarcă la New York, după o experiență care îi va schimba viziunea despre lume și viață. După o bună bucată de vreme petrecută în Riviera, femeia caută să se întoarcă pe pământ american la insistențele fiicei sale, care și-a anunțat logodna cu un erou de război, Chris Fenno.
Totuși, Kate este prea puțin interesată de intențiile reale ale bărbatului în raport cu fiica sa, căci, cu ceva timp în urmă, acesta i-a fost amant. Va reuși Kate să treacă cu brio peste această întâlnire dificilă ori încă mai nutrește sentimente pentru junele care este pe punctul să îi devină ginere. Între mamă și fiică ia naștere o rivalitate stranie, pe care mezina nu o înțelege și nu reușește să o definească. Cumva, Kate s-ar îndepărta și i-ar lăsa pe cei doi să îsi trăiască iubirea, dar ceva, nu știe ce, o împiedică.
Lucrarea capătă valențe dramatice, cui iz de telenovela sud-americană, dar acțiunea este bine construită și chiar acaparează cititorul, chiar și pe acela care nu gustă astfel de lucrări siropoase.
Autoarea se concentrează, mai ales, pe partea psihologică a relației mamă-fiică și pe care o explorează magistral. Lucrarea devine explozivă în unele puncte, iar acțiunea se bifurcă în mai multe linii narative, pe care cititorul le va parcurge cu nesaț.
La numai un click distanță, pe site-ul nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Litera (2018), Litera (2016).