Despre Editura Cartea Românească
Editura Cartea Românească este una dintre cele mai vechi și mai prestigioase edituri românești, fiind înființată prin fuziunea mai multor tipografii și edituri: Librăria și Editura Ioanițiu și fiii (1858), Tipografia C. I. Rasidescu (vechea C. A. Rosetti), Librăria Școalelor (1891 și Institutul Minerva (1898). Scopul inițiatorilor editurii a fost tipărirea unei biblioteci cu conținut științific și literar, ieftină, pentru a ajuta la răspândirea culturii. În anul 1948 regimul comunist desființează editura Cartea Românească, dar aceasta este reînființată în 1970 drept editura Uniunii Scriitorilor din România și până în anul 1989 a dominat piața culturală românească, cu peste 5.000 de titluri publicate și un tiraj de peste 10 milioane de exemplare.
În 2005 administrarea editurii este preluată de Editura Polirom și devine Cartea Românească-Polirom sub care publică peste 250 de autori, printre care multe debuturi.
Din 2017 până în prezent Cartea Românească funcționează în administrarea Editurii Paralela 45, dar își păstrează numele și după această preluare.