Eiji Yoshikawa - Taiko
Apărut pentru întâia oară în anul 1967, cartea semnată de Eiji Yoshikawa va face furori în întreaga lume. Îmbinând ficțiunea istorică cu realitatea zilelor sale, opera este de o măiestrie ieșită din comun. La mijlocul secolului al XVI-lea, Japonia devenise un adevărat câmp de luptă, iar confruntările dintre diverși inamici politici vor avea urmări grave în istoria țării. În timpuri în care dreptatea se face cu spada și lancea, nimeni nu poate urmări idealul unei națiuni atât de frumoase, dar care zace în cenușa propriilor ambiții. Astfel, pe de o parte și de alta, țara este măcinată de conflicte mocnite si legi absurde, însă scriitorul are grijă să ne prezinte și partea pozitivă a lucrurilor.
Taiko este o incursiune în legile și cultura străveche a japonezilor, o reîntoarcere în trecut, o atestare a puterii lor. Departe de ochii celorlalte popoare, pe străzile colorate, dar împroșcate cu sânge ale Japoniei, nimeni nu își găsește locul. Pe zi ce trece, luptele se întețesc, iar rivalii apar de nicăieri și au un singur țel: de a distruge și de a cuceri orice petic de pământ neatins.
În nebunia aceasta fără margini, se țese relații speciale, ba chiar se nasc prietenii și se leagă iubiri pătimașe. De nicăieri, vreun maestru în mânuirea armei, este înduplecat și își găsește liniștea în brațele vreunei gheișe. Aici, aproape de capătul lumii, se duce o luptă de interese, de opinii și de viziuni, o luptă individuală. Pământul cândva rodnic al Japoniei, este vândut inamicilor, iar răscumpărarea sa se poate face doar cu sânge, iar de înțelegeri amiabile nu se poate discuta.
Yoshikawa realizează un tablou politico-social extraordinar și pune în fața cititorului o lume pe care nu a mai întâlnit-o, arătându-i toate defectele și fețele ascunse. Fără a-si manifesta vreo afinitate politică, scriitorul condamnă câteva condiții absurde ale poporului său, ba chiar găsește vinovați. Mai târziu, se oprește asupra personajelor sale, inspirate din realitatea zilelor sale și din experiențele trăite,  Taiko spune povestea din spatele mitului, aduce în prim plan forța cu care un singur personaj reușește să schimbe destinul unei națiuni.
Romanul va aduce noi perspective în literatura internațională, va conduce spre un alt gen de scriere și va deschide noi orizonturi pentru autori aflați la început de drum. Apărut pentru întâia oară în anul 1967, romanul va fi sursa de inspirație pentru câteva serii de televiziune și adaptat pentru desene animate. Zeci de ani mai târziu, va suferi câteva modificări de conținut și va fi reeditat, însă impactul său asupra literaturii universale va fi uriaș.
În rafturile anticariatului nostru, opera se găsește în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2007), Polirom (2018).


sus