Romanul “Prietena mea genială”, “L'amica geniale”, în limba italiană, de Elena Ferrante, a apărut în anul 2011, la editura italiană, Edizioni e/o, fiind primul roman din ciclul de patru romane ce alcătuiesc tetralogia Napolitană, astfel că autoarea devine cunoscută publicului larg, în urma acestor cărți ce vorbesc despre două prietene, ce se cunosc încă din copilărie și care ajung să treacă prin mai multe momente grele după cel de-al doilea Război Mondial.
Opera a fost tradusă în limba engleză, un an mai târziu, în 2012, atunci când, Ann Goldstein, translatoarea americană, aduce în prim planul reflectoarelor romanul autoarei italiene, iar acest lucru o propulsează pe autoare și îi conferă statutul de cel mai de seamă scriitor Italian, dar și cel mai influent scriitor al anului 2016.
Opera creionează o saga dramatică și emoționantă, protagonistele fiind două fetițe ce cresc într-un cartier sărac și care reușesc să treacă cu greu peste fiecare statut, ajungând femei și soții, însă povestea din spatele celor două personaje rămâne una foarte captivantă.
În România, romanul a fost publicat la editura Pandora, făcând parte din colecția Literary Fiction, în format broșat, în două ediții publicate în anii 2015 și 2018, având parte de o traducere de Cerasela Barbone.
Detaliile legate de adevărata identitate a autoarei, nu sunt foarte abundente, asta fiindcă, autoarea a știut să își ascundă întreaga figură scriitoricească în spatele pseudonimului de Elena Ferrante, chiar dacă speculațiile au început să apară, odată cu succesul acesteia.
În anul 2003, Elena, oferă publicului o serie de eseuri și de reflecții asupra propriei persoane și asupra trecutului acesteia, astfel că cititorii au parte de câteva detalii în ceea ce privește adevărata persoană din spatele autoarei.
Se știe despre autoare că a crescut în Napoli, unde se petrece și mare parte din acțiunea prezentă în operele sale și că a trăit o perioadă în afara granițelor italiei. Pe de altă parte aceasta vorbește despre faptul că are o diplomă în literatură și este traducătoare.
Pe parcurs, au apărut mai multe speculații cu privire la adevărata identitate, ultima dintre acestea vorbind despre posibilitatea ca Elena să fie un bărbat, jurnalist și autor, pe nume Domenico Starnone, totul fiind însă infirmat în repetate rânduri.
Printre cele mai importante opere semnate de autoare, putem aminti de “Iubire amară”, 1992, “Zilele regăsirii mele”, 2009 sau “Viața mincinoasă a adulților”, 2019.
Romanul “Prietena mea genială” de Elena Ferrante reprezintă prima parte din vasta tetralogie scrisă de misterioasa autoare italiană, Elena Ferrante, totul fiind schițat sub forma unei saga ce are în prim plan două caractere puternice și carismatice, dar care au parte de foarte multă suferință, în drumul lor spre dezvoltare și spre maturizare.
Romanul prezintă un tumult aparte, ce se adâncește peste Napoli, mai exact peste cartierul din care se trag cele două protagonist, Elena și Lila, astfel că cele două caractere diferite, sunt schițate de autoare într-un mod marcant, oferind o doză de rezonanță în sufletul cititorilor, cei care sunt acum cei mai înverșunați susținători ai pașilor lor, trecând prin toate etapele din viață, de la prima lor întâlnire, la anii de școală sau detaliile tumultoase din adolescență.
Opera este croită și pentru a oferi o perspectivă marcantă asupra schimbărilor din societatea italiană, de la începutul anilor ’50, cum viața socială și materială a oamenilor a avut de suferit de pe urma războiului, dar și detalii ce țin de voioșia specific italienilor.
Schimbările care se perindă în interiorul societății, sunt sesizate și de către protagoniste, astfel că, acestea trec prin mai multe experiențe marcante, cititorul fiind țintuit în fața acestei povești ce se dezvoltă în alte trei etape, prezente în celelalte trei cărți din tetralogie.
Opera a fost ecranizată în cadrul unui serial de televiziune, lansat în anul 2018, regizat de Saverio Costanzo și avându-i în prim plan pe actorii Margherita Mazzucco, în rolul Elenei Greco sau pe Gaia Girace, în rolul Lilei Cerullo.