Publicat pentru întâia oară în anul 1975, volumul lui Elfriede Jelinek avea să facă înconjurul lumii. Gândit de autoare mai bine de 3 ani, romanul ia cu asalt piața de carte din Europa, iar numele austriecei ajunge pe buzele tuturor. Într-o perioadă în care dragostea adevărată era considerată un păcat, iar iubirea de conveniență se practica la tot pasul, scriitoarea are puterea să ne vorbească despre o altă față a societății.
Cartea apare într-o perioadă tulbure a societății europene, iar statutul femeilor era încă incert în raport cu influența bărbaților. Romanul este puternic în societatea patriarhală a vremurilor și chiar atacă dur deciziile familiilor de a-și căsători tinerele fete pentru un statut material mai bun ori pentru o poziție mai înaltă în societate. Povestea aduce în prim plan două istorii diferite, două concepte distincte despre dragoste, două femei diferite, care nu împart aceeași filosofie de viață, dar care pornesc într-o incursiune deosebită către regăsire. Brigitte și Paula sunt protagonistele cărții, cele cu care ne vom identifica de-a lungul întregului manuscris, pe care le vom iubi și pe care le vom detesta deopotrivă.
Paula este o libertină convinsă, rupe toate tiparele, uită de normele impuse de societatea în care îi este dat să trăiască și nu se mulțumește cu o simplă poveste de iubire. Brigitte, în schimb, este captivă într-o relație toxică, care durează de câțiva ani și din care nu reușește în niciun mod să se elibereze. Volumul este de-a dreptul fascinant și revoltător, iar feministele vor fi cumva surprinse să citească o astfel de mărturisire. Paula si Brigitte sunt două ființe diferite, dar trăiesc în aceeași perioadă și se lovesc de aceleași stereotipuri și prejudecăți. „Amantele” este un volum magistral, straniu, dar de un realism ieșit din comun. Nu știm ce drum pictează scriitoarea pentru cele două protagoniste, dar știm că, oricare va fi deznodământul, acesta va fi de a dreptul spectaculos.
Cartea va fi tradusă în mai multe limbi străine și va scandaliza clasa intelectuală, care consideră confesiunile autoarei drept imorale și subiective. Treptat, înțelegem cumva că în romanul lui Jelinek se poartă o luptă crâncenă. Lupta aceasta crâncenă este o luptă de orgolii, o luptă pentru eliberare, o luptă pentru drepturile femeii abuzate și încătușate într-o căsnicie de compromis. Pe de altă parte, este lupta Paulei pentru găsirea echilibrului interior, pentru calmarea spiritului său năvalnic și greu de stăpânit.
Romanul ajunge sa fie reeditat și, mai târziu, va servi drept sursă de inspirație pentru autorii aflați la început de drum. Astfel, numele Elfriede Jelinek ajunge celebru în întreaga Europa, pentru ca, mai apoi, sa pătrundă pe piața de carte asiatică și americană. La numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, cartea se regăsește în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2006), Polirom (2013).