Elie Faure avea să fie renumit nu numai pentru scrierile sale celebre, ci și pentru munca depusă în domeniul medicinei. Eseist francez, medic la bază și critic literar al secolului său, avea să fie interesat de artă și de literatură. Deși se naște într-o familie cu posibilități materiale reduse, iar opțiunile de viitor nu sunt foarte multe, Faure este încrezător că ceva măreț îl așteptă. Astfel, pleacă la Paris și caută să trăiască din diverse meserii de ocazie, ba chiar se dedică unor acțiuni mai puțin corecte pentru a-și depăși condiția.
Zăbovește o bună bucată de vreme la Paris și își culege informațiile pentru operele pe care le va aduce în atenția publicului mai târziu. Tumultul războiului însă avea să îi încurce planurile și este nevoit să lase literatura deoparte. Urmează, cu sprijin financiar din partea unor apropiați, studii temeinice în medicină, iar, mai târziu, este medic militar în cel de-al Doilea Război Mondial. Lucrează cu oamenii, vede fel și fel de tragedii care se petrec pe front și urmărește cu interes orice eveniment politic notabil. Cumva, se întoarce către marea sa pasiune, dar până la celebritate va fi o cale lungă, presărată cu neajunsuri și tot felul de piedici. Dintotdeauna îl pasionase pictura, dar viața îl împinsese spre alte locuri și alte interese aveau să apară. Totuși, pictura este adesea amintită în scrierile sale, iar Faure este de departe un cunoscător temeinic al acestui domeniu.
“Istoria artei” este, probabil, lucrarea cea mai de preț din palmaresul său. O scriere bine documentată, bazată pe studii serioase și cercetări individuale ale scriitorului. Lucrarea apare într-o perioadă înfloritoare a artei europene, iar scriitorul știe să surprindă acest lucru în descrierile sale. Lucrarea prezentă este o incursiune fabuloasă în arta timpurie, medievală, dar și în ascensiunea acesteia, până la Renaștere și Modernitate. Pictura, sculptura, artele frumoase, toate acestea sunt aduse în prim plan de genialul eseist francez. Cartea este extrem de bine documentată, iar sursele acesteia se regăsesc în cele mai mari biblioteci ale lumii.
Se vehiculează că Faure a petrecut câțiva ani la rând prin marile biblioteci ale Franței pentru a aduna informație utilă pentru cele patru volume ale sale. Cumva, scriitorul își lasă amprenta personală asupra scrierii sale și reușește să atragă atenția asupra unor curente revoluționare, care au schimbat istoria vizuală pentru totdeauna. Numele celebre din sfera artistică vor fi pomenite în manualul respectiv, iar francezul face o trecere în revistă a celor mai mari maeștrii ai veacurilor. De la Cezanne până la Manet până la Auguste Rodin și Camile Claudel, Elie Faure cuprinde întreaga opulență a timpurilor și se arată un vizionar extraordinar.
Pe site-ul nostru, la numai un click distanță, cartea de față este disponibilă în mai multe ediții Meridiane (1970), Meridiane (1988).