Filtre:
Edituri
 Hasefer(5) Seuil(2) Polirom(2) Univers(2) Art(1) Hill and Wang(1) Bernard Grasset(1) Trei(1) Du Seuil(1) Bantam Books(1) Corint(1)
Pret
An aparitie
19802020
Limba
 Romana(12) Franceza(4) Engleza(2)
Coperti
 Brosate(16) Cartonate(2)
Colectii
 Le Livre de Poche(1)

Filtrează
Carti Elie Wiesel
Ordonează
Pagina: 1
Carti Elie Wiesel
Despre Elie Wiesel

Scriitor, profesor si activist american laureat al Premiului Nobel, cunoscut pentru cartea sa de memorii "Night", in care si-a povestit experientele de supravietuire in timpul Holocaustului. S-a nascut la 30 septembrie 1928, in Sighet (Romania). Wiesel, care a crescut cu trei surori si a urmat studii religioase la o yeshiva din apropiere, a fost influentat de credintele spirituale traditionale ale bunicului si mamei sale, precum si de expresiile liberale ale iudaismului ale tatalui sau.

In 1940, Ungaria a anexat Sighet, iar sotii Wiesel s-au numarat printre familiile evreiesti fortate sa traiasca in ghetouri. In mai 1944, Germania nazista, cu acordul Ungariei, i-a fortat pe evreii care locuiau in Sighet sa fie deportati in lagarul de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia ocupata de nazisti. La varsta de 15 ani, Wiesel si intreaga sa familie au fost trimisi la Auschwitz.

Impreuna cu tatal sau a fost trimis in lagarul de munca Buna Werke, un sub-lagar al lagarului Auschwitz III-Monowitz, unde au fost fortati sa munceasca in conditii deplorabile si inumane. Au fost transferati in alte lagare naziste si au fost dusi cu forta la Buchenwald, unde tatal sau a murit dupa ce a fost batut de un soldat german, cu doar trei luni inainte ca lagarul sa fie eliberat. Mama si sora mai mica a lui Wiesel, Tzipora, au murit, de asemenea, in Holocaust. El si cele doua surori mai mari ale sale au supravietuit.

Eliberat din Buchenwald in 1945 de trupele aliate, a fost dus la Paris, unde a studiat la Sorbona si a lucrat ca jurnalist. In 1958 a publicat prima sa carte, La Nuit (Noaptea), o carte de memorii despre experientele sale in lagarele de concentrare. Unii critici considera ca este cea mai puternica expresie literara a Holocaustului. In anul 1955 s-a mutat la New York, iar dupa opt ani a devenit cetatean american (1963). La New York a cunoscut-o pe Marion Rose, o supravietuitoare austriaca a Holocaustului. In anul 1969 s-au casatorit la Ierusalim. Sotia sa a editat si tradus multe dintre lucrarile sale. Au un fiu, Shlomo Elisha, nascut în 1972.

Predarea a fost o alta pasiune a lui Wiesel, care a fost numit, la mijlocul anilor 1970, profesor Andrew W. Mellon de stiinte umaniste la Universitatea din Boston. De asemenea, a predat studii iudaice la City University of New York si a fost cercetator invitat la Yale. De-a lungul anilor, Wiesel a devenit, de asemenea, activist, orator si o figura a pacii venerata pe plan international, vorbind impotriva nedreptatilor comise in numeroase tari, printre care Africa de Sud, Bosnia, Cambodgia si Rwanda.

In anul 1978 a fost numit presedinte al Comisiei prezidentiale privind Holocaustul de catre presedintele Jimmy Carter. A fost onorat cu o serie de distinctii in intreaga lume, printre care Medalia Prezidentiala a Libertatii a SUA si Marea Cruce a Legiunii de Onoare franceze. In anul 1986, Wiesel a primit Premiul Nobel pentru Pace. Impreuna cu sotia sa, Marion, a infiintat Fundatia Elie Wiesel pentru Umanitate pentru a "combate indiferenta, intoleranta si nedreptatea" in intreaga lume. Wiesel a murit pe 2 iulie 2016, la domiciliul sau din Manhattan.

Opera: La Nuit/Night (1958; Noaptea); Ville de la chance (1962); The Gates of the Forest (1966); Le Mendiant de JErusalem (1968); Celebration hassidique/Souls on fire(1972); The Oath (1973); Le Testament d’un poete juif assassine (1980); Celebration biblique/Messengers of God (1976, Celebrare biblica); Le Cinquieme Fils (1983, The fifth son); Le Mal et l’exil (1988, Evil and Exile); All Rivers Run to the Sea (1995); L’Oublie (1989, The forgotten); Le Crepuscule, au loin (1987, Twilight); Tous les fleuves vont a la mer/ All Rivers Run to the Sea: Memoirs (1995, Toate fluviile merg in mare. Si marea nu se umple).
Cărți populare scrise de Elie Wiesel: Noaptea

sus