Filtre:
Edituri
 Hasefer(5) Seuil(2) Polirom(2) Univers(2) Art(1) Hill and Wang(1) Bernard Grasset(1) Trei(1) Du Seuil(1) Bantam Books(1) Corint(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19802020
Limba
 Romana(12) Franceza(4) Engleza(2)
Coperti
 Brosate(16) Cartonate(2)
Colectii
 Le Livre de Poche(1)

Filtrează
Carti Elie Wiesel
Ordonează
Pagina: 1
Carti Elie Wiesel
Despre Elie Wiesel

Scriitor, profesor si activist american laureat al Premiului Nobel, cunoscut pentru cartea sa de memorii "Night", in care si-a povestit experientele de supravietuire in timpul Holocaustului. S-a nascut la 30 septembrie 1928, in Sighet (Romania). Wiesel, care a crescut cu trei surori si a urmat studii religioase la o yeshiva din apropiere, a fost influentat de credintele spirituale traditionale ale bunicului si mamei sale, precum si de expresiile liberale ale iudaismului ale tatalui sau.

In 1940, Ungaria a anexat Sighet, iar sotii Wiesel s-au numarat printre familiile evreiesti fortate sa traiasca in ghetouri. In mai 1944, Germania nazista, cu acordul Ungariei, i-a fortat pe evreii care locuiau in Sighet sa fie deportati in lagarul de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia ocupata de nazisti. La varsta de 15 ani, Wiesel si intreaga sa familie au fost trimisi la Auschwitz.

Impreuna cu tatal sau a fost trimis in lagarul de munca Buna Werke, un sub-lagar al lagarului Auschwitz III-Monowitz, unde au fost fortati sa munceasca in conditii deplorabile si inumane. Au fost transferati in alte lagare naziste si au fost dusi cu forta la Buchenwald, unde tatal sau a murit dupa ce a fost batut de un soldat german, cu doar trei luni inainte ca lagarul sa fie eliberat. Mama si sora mai mica a lui Wiesel, Tzipora, au murit, de asemenea, in Holocaust. El si cele doua surori mai mari ale sale au supravietuit.

Eliberat din Buchenwald in 1945 de trupele aliate, a fost dus la Paris, unde a studiat la Sorbona si a lucrat ca jurnalist. In 1958 a publicat prima sa carte, La Nuit (Noaptea), o carte de memorii despre experientele sale in lagarele de concentrare. Unii critici considera ca este cea mai puternica expresie literara a Holocaustului. In anul 1955 s-a mutat la New York, iar dupa opt ani a devenit cetatean american (1963). La New York a cunoscut-o pe Marion Rose, o supravietuitoare austriaca a Holocaustului. In anul 1969 s-au casatorit la Ierusalim. Sotia sa a editat si tradus multe dintre lucrarile sale. Au un fiu, Shlomo Elisha, nascut în 1972.

Predarea a fost o alta pasiune a lui Wiesel, care a fost numit, la mijlocul anilor 1970, profesor Andrew W. Mellon de stiinte umaniste la Universitatea din Boston. De asemenea, a predat studii iudaice la City University of New York si a fost cercetator invitat la Yale. De-a lungul anilor, Wiesel a devenit, de asemenea, activist, orator si o figura a pacii venerata pe plan international, vorbind impotriva nedreptatilor comise in numeroase tari, printre care Africa de Sud, Bosnia, Cambodgia si Rwanda.

In anul 1978 a fost numit presedinte al Comisiei prezidentiale privind Holocaustul de catre presedintele Jimmy Carter. A fost onorat cu o serie de distinctii in intreaga lume, printre care Medalia Prezidentiala a Libertatii a SUA si Marea Cruce a Legiunii de Onoare franceze. In anul 1986, Wiesel a primit Premiul Nobel pentru Pace. Impreuna cu sotia sa, Marion, a infiintat Fundatia Elie Wiesel pentru Umanitate pentru a "combate indiferenta, intoleranta si nedreptatea" in intreaga lume. Wiesel a murit pe 2 iulie 2016, la domiciliul sau din Manhattan.

Opera: La Nuit/Night (1958; Noaptea); Ville de la chance (1962); The Gates of the Forest (1966); Le Mendiant de JErusalem (1968); Celebration hassidique/Souls on fire(1972); The Oath (1973); Le Testament d’un poete juif assassine (1980); Celebration biblique/Messengers of God (1976, Celebrare biblica); Le Cinquieme Fils (1983, The fifth son); Le Mal et l’exil (1988, Evil and Exile); All Rivers Run to the Sea (1995); L’Oublie (1989, The forgotten); Le Crepuscule, au loin (1987, Twilight); Tous les fleuves vont a la mer/ All Rivers Run to the Sea: Memoirs (1995, Toate fluviile merg in mare. Si marea nu se umple).
Cărți populare scrise de Elie Wiesel: Noaptea

sus