După Orban Pamuk, Elif Shafak este cea mai cunoscută scriitoare a Turciei moderne. Diferită de toți predecesorii săi, inovativă în gândire și acțiune, mândră să își reprezinte patria peste hotare, autoarea creează vâlvă în rândul criticilor literari. Romanul de față avea să apară pentru întâia oară în anul 2006, iar notorietatea autoarei atinge cote neimaginabile la numai câteva săptămâni de la apariție.
O revelație a literaturii turcești și un izvor de inspirație pentru literatura universală de cel mai înalt nivel, Shafak nu se îmbată cu apă rece și vorbește prea des cu presa despre scrierile sale. În era digitalizării și a accesului permanent la informație, autoarea este reticentă cu media și cu alte canale de genul. Totuși, este intens preocupată de chestiunile ardente ale lumii noi și o interesează dramele generației noastre. Adesea, se afișează pe rețelele sociale împotriva violenței de orice soi, a maltratării animalelor, a xenofobiei și rasismului. Shafak este o turcoaică autentică, dar una modernă, care a reușit să se claseze cu mult înaintea erei noastre.
Romanul său este o epopee a unei Turcii trecute prin grele încercări financiare și sociale, a unei generații îmbătrânite, a unei patrii depopulate și miză a unor interese diplomatice mult prea complicate să le detaliem. Totuși, trebuie observat rolul femeii în cartea de față și puterea de evocare a autoarei, element cheie în desfășurarea întregii acțiuni. Libertatea și opresiunea, determinarea și suferința, iubirea și ura, nebunia și ficțiunea, acestea sunt numai câteva elemente care ne vor ține cu sufletul la gură până la ultimul paragraf al lucrării.
În Istanbul, viață de noapte este agitată, iar cea de zi este diversă și plină de neprevăzut. Într-o societate predominant patriarhală, femeia este cumva un accesoriu frumos și făcut al soțului său. La Shafak, femeile duc lupte crâncene pentru iubire, carieră și independența, ori numai pentru a reuși într-o societate guvernată de legi din străbuni și chibzuită după cutume de când lumea și pământul. Orientul și Occidentul, magia unui vis și duritatea realității greu de suportat, acesta este amestecul fermecat pe care autoarea ni-l prezintă degajat.
Figuri feminine de tot soiul se perindă prin cadru și dau naștere unor povești de o frumusețe parcă ruptă din filme. Limitele dintre ficțiune și realitate sunt și ele restrânse și, adesea, avem impresia că am pășit în cel mai colorat vis al scriitoarei și că nu o sa ne eliberăm niciodată.
Operă este conturată de impresii personale, de note de călătorie diverse și de artificii literare atent și inteligent folosite. Shafak este o artistă prin definiție, iar capodopera sa ajunge să cucerească milioane de cititori din întreaga lume. Astăzi, lucrarea poate fi găsită și pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2007), Polirom (2013).